|

Albrunna kalkbrott – en fridfull oas

Dela

Kalkbrottet i Albrunna är en vilande industriverksamhet sedan ägarkoncernen Heidelberg flyttade den delen av verksamheten till Gotland. Cementa bryter inte kalk i nuläget, men allt ligger i malpåse för att kunna dra igång igen med ett knapptryck. Däremot går resterande verksamhet, produktionen av microcement, bara bättre och bättre. Nu är de 11 personer som jobbar med denna unika produkt, ett rejält uppsving från de 6 som blev kvar vid neddragningen för några år sedan.

Stenbrottet som nu ligger vilande, kommer på sikt att bli en sjö. Det gamla brottet är ett välbesökt område för vandrare och man ser ofta lokalbefolkningen promenera där. Det är nära och lätt tillgängligt från både Albrunna och Södra Möckleby. Här finns ett rikt fågelliv och botaniska skatter. Det har varit en del diskussioner om den fortsatta utvecklingen av kalkbrottet. Byalaget i Albrunna såg sin allmänning helt plötsligt överfull av parkerade bilar.

“Naturturismen har ökat med 45% från 2019 till 2020. Outdoor aktiviteter ökar hela tiden. Det finns statistik på att husbil och husvagnsförsäljningen ökar och att det är mer och mer populärt bland familjer att vilja campa.” berättar Ölands Turistbyrå.

Med det stora brottet vilande förstärker Cementa naturvärden. Samtal förs med kommunen och ansökan är på gång att göra sjön till en vattentäkt. Det enda kravet är att vattenspegeln ökar varje år. Dricksvatten i storleksordningen 400 – 500 tusen kubikmeter per år, eller cirka 1 100 – 1 300 kubikmeter per dygn räknar man med. Jämförelsevis kan nya vattenverket i Mörbylånga producera 4 000 kubikmeter dricksvatten per dygn.

I dialog med Länsstyrelsen, ornitologer och botaniker, har man tagit fram en plan för Albrunna kalkbrott. Det ska förbli ett friluftsområde, där man i lugn och ro kan åtnjuta naturen i dess fulla prakt. En ny parkering på gräset anläggs öster om Trafikverkets rastplats mellan Albrunna och Södra Möckleby. Toalett och sopkärl står kommunen för vid parkeringen. Därifrån kan man lätt vandra eller cykla upp till kalkbrotten. Vandringslederna kommer att skyltas likt man gör i Ottenbylund, att hålla sig till lederna.

Albrunna kalkbrott är ett av mina många favoriter för vandring. Ofta tar jag med mig lunchen och sätter mig och njuter av naturen i all sin skönhet. Alvaret med sin tystnad, stillhet och evighet är precis det som gör Sydöland så unikt.

En eloge till Cementa som för traditionen vidare:

Älska Öland varsamt

uttrycket kommer från Ölands ornitologiska förening och den skapades redan på 1970-talet och fanns som bildekal.
close

Följ via epost - alla inlägg

Similar Posts

7 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.