EVA DILLNER

Varje skrivprojekt har levt sitt eget liv. Första boken (God put a Dream in my Heart – Handbook of Life Therapy) sammanfattade allt jag lärt mig om energi i rörelse, det vill säga känslor. Andra boken (Secrets of Transformation) blev min egen terapeutiska berättelse. I den tredje (Meandering Mind) funderade jag, mestadels om relationer och organisationer. Den fjärde (Livs Levande Eva) blev en ljudbok, inspelad i nuet, som ett enda långt Eva Party (som Tupperware, fast Eva kommer och berättar om sitt liv, sina böcker, sitt skapande). I den femte (Våga Leva) uppmuntrade jag till klivet ut i det okända. Den sjätte (Z 2 A) handlade om mellanrummet, text varvat med konst och den sjunde (Konstriket) blev ett utforskande av hur man kan leva på sin konst. Åttonde boken är min kortaste hittills, en essens av allt jag läst och funderat över de senaste åren. Bortom förnekelsens dimmor syftar förstås till hur samhällsdebatten är allt annat än sund.

Internationellt yrkesverksam konstnär, författare och terapeut som specialiserat sig på kreativa och terapeutiska processer för inspiration och transformation. Jag har bott större delen av mitt liv utomlands, 30 år i USA och 2 år i Frankrike. Sedan 1998 bosatt i Eksjö. Sommaren 2018 gick flyttlasset till Öland.

Hösten 1990 var jag utbränd. När jag blev friställd våren 1991 började jag studera terapi och personlig utveckling för min egen skull. Jag lärde mig hitta tillbaka till livet och är utbildad av pionjärer inom branschen i USA och Europa. Sammanlagt motsvarar mina studier av alternativa terapier en högskoleexamen i ämnet.

Tidigare arbetade jag med resultatinriktad projektledning och organisationsförändringar där medarbetare fick större inflytande och ansvar. Jag är i grunden civilingenjör. Jag skriver både på engelska och svenska. Mina böcker är en kombination av livsberättelse och fakta, jag använder mitt eget liv som grund. Mestadels skriver jag för att förstå, för att skapa klarhet i mina egna tankar såväl som för läsaren. Jag vill inspirera till ett annat perspektiv.

VERKFÖRTECKNING

Bortom förnekelsens dimmor. 2018, Förlag Divine Design.
Konstriket. 2014, Förlag Divine Design.
Z 2 A. 2011, Förlag Divine Design.
Meandering Mind. 2010, Förlag Divine Design.
Secrets of Transformation. 2008, Förlag Divine Design.
Våga Leva. 2006, Förlag Divine Design.
Livs Levande Eva. 2006, Förlag Divine Design.
God put a Dream in my Heart – Handbook of Life Therapy, 2003. Förlag Author House.

Om Eva Dillner – Olyckan som förändrade livet – Halkade in i författarkarriär 
från 2010

Eva Dillner halkade när hon klippte gräsmattan. Immobiliserad med en bruten fotled, skrev hon äntligen boken hon burit i tankarna. Sju år och fem böcker senare har hon rest världen över för att marknadsföra sina böcker via Eva Partyn och andra evenemang. En konstalmanacka har lagts till utbudet liksom digitala ljud och e-böcker.

Vad är ett Eva party?
Idén kläcktes när en kompis föreslog att hon kunde bjuda in några vänner till sitt vardagsrum för att träffa författaren.
– Oh, du menar som Tupperware?
– Ja, men i stället får du Livs Levande Eva, i nuet, som berättar om sitt liv och sina böcker.
Så föddes Eva Partyt. Ett personligt föredrag och boksignering i ett paket

Från Stockholm till Seattle
Eva är född och uppvuxen i Sverige, men flyttade till Seattle som tonåring. Hon studerade maskinteknik vid University of Washington, och gjorde sitt examensarbete på ett NASA Stipendium. På Scott Paper Company i Everett, WA började hon som projektingenjör, blev deras första kvinnliga gruppchef, flyttade till logistik/inköp och tog materialflödet för förpackningar in i datoråldern. Därefter till Frankrike, drömplatsen, men kanske inte drömjobbet. Som inköpschef för ett projekt att bygga en ny fabrik utanför Orléans lärde hon sig bland annat det franska språket. Och så efter femton år i en stressig karriär, var det dags för en förändring. Eva var utbränd. Som så ofta händer, hjälper universum till.

Från teknik till inre sökande
Alltför feg att helt enkelt säga upp sig, begärde Eva tjänstledigt i tre månader. Och hamnade mitt i ännu en omorganisation och blev uppsagd. Avslut karriär. Vad nu? Hon hade alltid varit intresserad av ”varför är vi här?” typ av frågor. Framför allt ville hon förstå hur energiflödena i våra kroppar fungerade, inte bara hur chakran snurrade. Så ringer telefonen…
– Jag har upplevt den mest underbara healingsession, säger Evas vän. Det var som champagnebubblor i hela kroppen. Du måste prova det här! Metoden kallas Shen.
Eva beställde tid, och innan hon visste ordet av, fann hon sig på en inre upptäcktsresa som skulle ta henne tillbaka till Sverige, samtidigt som hon lärde sig hur man hittar tillbaka till livet efter att ha gått i väggen. Hon utbildade sig till Shenterapeut, Hypnosterapeut, kristallhealer, gick med i tonhealingförbundet i Washington, ledde grupper om att hitta sin livsuppgift, studerade meditation och livsenergi, Huna och Time Line Therapy samt personlig närvaro. I Sverige plockader hon upp Frigörande Dans, Vedic Art och Lomi-Lomi Massage. Hennes studier tog henne även till Norge och Storbritannien. Hon fortsatte med att utbilda sig till instruktör i Shen, och lagom till att hon skulle åka och hämta diplom, sprack organisation i två bitar, Shen och Kairos. Istället för att följa med sin mentor till Kairos och börja om från början, hade universum en annan väg i åtanke för Eva. Igen.

Någonting i luften
Det var en sommardag med tecken på något märkligt, en känsla av ett meddelande. Eva vilade i hängmatta, en fjäril kom, och stannade. Tanken flög omedelbart till väninnan som gått ur jordelivet, som tillsammans med Eva lett grupperna i att hitta sin livsuppgift. Fjärilen försökte förmedla något. Men vad?

När dagen började svalna, klippte Eva gräsmattan. Hon halkade på slänten, fastnade med foten och hörde ett svagt snäpp när hon landade ovanpå högerfoten.
– Hoppas det var en kvist som gick sönder, tänkte hon, men bestämde sig för att vara på den säkra sidan och få den röntgad. I samma ögonblick som läkaren berättade att fotleden var bruten och Eva inte skulle kunna gå på 6-8 veckor, visste hon. Skriv den där boken. Nu! En annan smålänning, Astrid Lindgren, började på samma sätt. Hon skrev ner den numera världsberömda ”Pippi Långstrump” när hon blev sängliggande i sex veckor med en stukad fot.

Böckerna kommer på löpande band
Evas första bok ”Gud put a Dream in my Heart” är den handbok hon önskar hon hade haft när hon började sin resa in i terapins värld. Boken innehåller många övningar som du kan göra på egen hand och förklarar vad som händer i kroppen, med dina känslor och dina tankar, när du sätter livsenergin i rörelse. Läsare kommenterar att boken är enkel, men mycket användbar, som en frisk fläkt.

När Eva väl börjat skriva, kunde hon inte sluta. Vid en viss punkt i allas terapiresa, speciellt om du haft mycket att bearbeta, är det viktigt att berätta din historia. Oavsett om du gör det muntligt, målar den, skriver den eller dansar den så är det viktigt att du får ut hela historien, blir hörd och bekräftad. När Eva skrev lade hon tanken om att visa den för någon annan på hyllan. Hon skrev för att det hjälpte henne. Innan bläcket var torrt på första utskriften, bad hennes mentor och kollega att få läsa det. Hennes entusiasm övertygade Eva att gå vidare och publicera ”The Naked Truth.” Vem skulle ha trott att en terapeutisk berättelse kunde vara så spännande, och hålla läsarna fastnaglade ända till sista sidan?

Den andra upplagan av ”The Naked Truth” släpptes i oktober 2008, i tryck, ljud och e-bok. Utökad med en tredjedel och med ny titel ”Secrets of Transformation,” presenterades boken på London Book Fair, Book Expo America och Bokmässan i Göteborg. Boken är med i konkurrensen för 2009 Nautilus Book Awards och Foreword Book of the Year.

I den tredje boken förändras takten, här presenteras en syntes av idéer och tankar om möjligheterna i relationer och organisationer. Boken mottogs med särskild entusiasm av NLP typ konsulter som arbetar med individer och organisationer. ”The Pathfinder Process” är en uppmuntran att öppna ditt sinne för att se saker i ett annat ljus. Normalt försöker vi sätta människor i förutbestämda roller och boxar, här börjar vi med att förstå vilka vi är, för att sedan undersöka hur vi kan mötas, med tanken att släppa resten, där vi ändå inte har något gemensamt.

Män med blå ögon
Under sommaren 2005, strax innan hon skulle ut på en pan-europeisk turné, som skulle ta henne till tio länder under 2-1/2 månader, var hon bjuden på grillfest. Konversationen flöt livligt…
– Du har en underbar röst, sa mannen med blå ögon. Varför gör du inte ljudböcker?
– Jag vill gärna läsa vad du har att säga, sa den andre blåögde mannen. Varför kan inte du skriva på svenska för oss?
Med sådan övertalning, hur kunde hon säga nej?

Teknik möter känslor
Minns ni att Eva började som ingenjör? Hon forskade lite om ljudböcker och upptäckte att Sverige och Tyskland var världsledande på Internet med distribution av ljudböcker i mp3/iPod format. Som tur var hade hon redan en Mac, men fann nu ursäkten att uppgradera datorn för att få Garage Band. Med en digital mikrofon var det bara att sätta igång, ja, efter att ha frågat massor av frågor på Apples diskussionsforum. Men att spela in något hon redan hade skrivit kändes stelt och formellt. Så kom en glimt…
– Varför inte göra en ljudbok på samma sätt som jag gör Eva Partyn, i nuet och i flödet? tänkte hon.
Det blev levande på ett helt annat sätt. Den sju timmar långa ”Livs Levande Eva” klättrade snabbt på bibliotekens lånelistor när den kom ut sommaren 2006.

Tillbaka till modersmålet
Att skriva på svenska visade sig vara en svårare uppgift. Eva hade lämnat Sverige efter åttonde klass, och behövde bättra på kunskaperna i grammatik samt om skrivregler. Med hjälp från vännen som råkade vara journallist och andra språkbegåvade bekantskaper kom ”Våga Leva” att poleras till en mycket välskriven bok, enligt en pensionerad språklärare.

Att utforska det okända
Nästa äventyr i skrivandets konst är en bok på engelska med titeln ”Z 2 A” som utforskar mellanrummet, det som är a och o för kreativitet och helande. Läsarna kan följa med under bokens tillkomst på Evas engelska blogg. 

Och att utforska det kända
Samtidigt har Eva startat ett annat bokprojekt på sin svenska blogg om hur man ger ut en bok. Det är den vanligaste frågan hon får. Således kommer hon att dela med sig av allt som hon har lärt sig om bokindustrin.

När en dörr stängs öppnas en annan
När man är konstnär är det naturligt att vilja ställa ut. Självklart skulle Eva vara med på den lokala konstrondan. Men, efter att ha fått avslag två gånger, förstod Eva att hennes väg var en annan. Eva började spåna efter andra sätt att göra konsten tillgänglig för en bredare publik.
– Jag bollade idéer med kollegan Karin Swanström, när idén om en konstkalender föddes. Återigen, så öppnades en ny dörr. Sällan blir livet som vi tänkt det! För att så många som möjligt ska kunna se Evas konst, har hon också lagt upp ett virtuellt galleri på Picasa. Oavsett var i världen du befinner dig kan du gå på vernissage, dygnet runt. Nyligen var Eva i Indien med TellusArt för att ställa ut och måla med barn och konstnärer från Skandinavien och Asien.

Om Eva Dillner och Divine Design
Eva Dillner är författare och konstnär som specialiserat sig på kreativa och terapeutiska processer för inspiration och transformation. Genom sitt företag Divine Design trycker hon via Lightning Source, vilket gör hennes böcker och kalendrar tillgängliga över hela världen genom större distributörer och online-återförsäljare samt Espresso Book Machine. För ljudböckerna samarbeterar hon med ledande leverantörerna ELib i Sverige och Audible i USA. Hennes e-böcker finns tillgängliga via Elibs nät och Amazon Kindle. Senaste tillskottet är förladdade ljudboksspelare från Mi-Vox som kommer till våren 2010.