Att ge ut en bok

Dela

Jag får otroligt många frågor om hur man går tillväga att ge ut en bok. Skrivarkurser har varit populära och många har med datorns hjälp skrivit den där boken de burit inom sig. Nu vill de lämna över den till ett förlag och luta sig tillbaka och låta royalties klirra in i kassan.

Fullt så enkelt är det förstås inte.

Av alla manus som skickas till förlag blir endast en bråkdel antagna. I Piratförlagets Magasin Nr 1 2008 hittade jag en superbra artikel “Från manus till färdig bok – hur går det egentligen till?” Där kan man läsa att de får in cirka 700 manus per år och tar in kanske en eller två nya författare. Från andra källor har jag hört att antagningssiffran är ungefär 2 procent. Ytterst liten chans att din bok kommer att hamna på hyllan. Men ge inte upp.

Nyskapande litteratur, konst, tänkande osv passar sällan in i de givna ramarna. Den behöver hitta nya vägar, nya sätt att vandra, nya sätt att presentera sig. Av förståeliga skäl vill förlagen ha böcker som de med stor sannolikhet kan sälja till bokhandeln, i upplagor som ger klirr i deras kassor.

Av alla böcker som ges ut den traditionella vägen, går kanske en tredjedel med vinst, en tredjedel går jämnt upp och en tredjedel går med förlust. Denna statistik från USA och jag anar att det stämmer rätt så väl världen över. Den exakta procenten är inte det viktigaste, vad jag vill visa är att bokbranschen knappast är en guldgruva. Bästsäljande författare finansierar resten av utgivningen.

Det jag vet lite om, är självpublicering. Enligt en av mina vänner, som råkar vara journalist, kan jag betydligt mer än lite grann. Hon tycker jag ska skriva en bok, om hur man ger ut en bok. Jag är bra på att ta reda på saker, gillar att förstå helheten. Kartlägga branschen, så att säga. Jag har ingen aning om jag har tillräckligt med material för att skapa en hel bok. Men någonstans måste man ju börja, så jag tänkte skriva blogginlägg och se vart de leder.

Min förhoppning är att få kommentarer och frågor om det jag skriver, så jag kan lägga till eller korrigera allt efter resans gång. Både från blivande författare och garvade i branschen, allt ifrån förlag, bokhandlare och bibliotek till läsare. Jag tror att ju mer vi förstår helheten, ju lättare är det att se sin egen väg framåt.

Även språkmässiga kommentarer välkomnas. Jag författar på både engelska och svenska och ibland blir det oavsiktligt lite fel.

close

Följ via epost - alla inlägg

Similar Posts

0 Comments

  1. Hej
    Jag har gjort film men mest skapar jag föreställningar för scen. När man gör film är själva förberedelserna och inspelningen ganska tunga bitar, men väldigt kul och utmanande. Det är där svetten, tankearbetet och det fysiska släpandet sker. Sedan inser man att det riktigt stora trista jobbet är redigeringen och ljudläggningen. I detta, också roliga, men mer enformiga, arbete ska filmen hitta sin rytm. Man måste bestämma sig för vad som behövs för att filmen ska bli tydlig och göra sig av med barlasten.
    Jag har försökt skriva tre böcker. En diktsamling när jag var yngre. Jag märker att jag i detta arbete inte haft riktigt tid med, eller tagit mig tid för, det “viktigaste”, dvs den långa, trista redigeringen. Jag vill gärna få skriva “klart”. Jag vill få med allt det jag tänker på, oavsett om det är relevant för boken eller ej. Boken blir alltså för lång och hittar inte sin rytm. Jag inser att jag måste ägna textredigeringen lika mycket tid som jag gör när jag skapar mina föreställningar och filmer.
    Jag tror det är här många förstagångsförfattare fastnar. De får en idé och skriver ur sig den och lämnar sedan resten av ansvaret åt förlaget. Istället för att lägga undan boken när den är klar och därefter påbörja det traggliga arbetet med att klippa och klistra.
    Så tänker jag. I mars 2009.

Leave a Reply

Your email address will not be published.