Redigera text

Jag är mitt inne i redigeringen av Z 2 A. Boken handlar om mellanrummet och är skriven på engelska. Inbakat i texten lägger jag min konst. Medan jag går igenom texten ännu en gång, inser jag att det är dags att skriva om redigering för Konsten att ge ut en bok. Det kanske är så att den boken skrivs i mellanrummet. Jag har lärt mig en del om hur man jobbar med text. Innan allt är klart, läser man texten om och om igen, filar och slipar, lägger till och tar bort, känner efter.
Hur många gånger läser författaren igenom texten? Jag kan inte räkna dem alla. Varje pass med olika fokus. När jag skriver, fokuserar jag på att fånga idéerna, flödet, känslan, inspirationen. Jag tänker inte på stavning, grammatik eller ordsliperi. Jag skriver inte kapitlen i följd. Jag fångar dagens energi, ofta öppnar jag dokumentet och sätter ner markören intuitivt och börjar skriva. Vissa böcker har jag idéer samlade på hög, jag plockar fram en idé och nystar i det snöret. Och så vidare tills det börjar kännas som en bok med tillräckligt innehåll för att göra en genomläsning. Först då skriver jag ut den.
Första genomläsningen är jag nyfiken på vad jag skrivit. Jag redigerar ingenting. Jag bara läser, tar in hur det känns. Hänger det ihop? Kan jag göra något med det här? Gillar jag det jag skrivit?
Sen reflekterar jag, går på promenader, målar, träffar vänner.
Nästa genomläsning kanske handlar om att hitta repetitioner, plocka ihop det som hänger samman. Ofta finner man att viktiga poänger dyker upp på flera ställen. Med datorn är det ju lätt att söka var i texten samma namn eller begrepp förekommer.
Därefter börjar man skriva om de där texterna. Man lägger till stycken och tar bort stycken. Emellan funderar man på helheten.
En annan genomläsning för att börja slipa på språket. Då är det bra att köra stavkoll och grammatikkoll. Fixa de uppenbara tabbarna. Korta av meningar. Förtydliga. Förklara. Det blir ett flertal genomgångar. Se upp för syftningsfel. Läs på via nätet, böcker, be om hjälp.
Minst en genomläsning för flyt. Det allra viktigaste är att texten flyter. Om läsaren måste stanna upp för att de inte greppar sammanhanget, eller om det blir virrigt, så behöver man skriva om texten. Det ska vara lätt att läsa. Vi vill att läsaren fortsätter, inte sitter som ett frågetecken med boken i knät.
Om du ska trycka boken själv behöver du ett riktigt program som Adobe InDesign. Om du skickar vidare till ett förlag som gör layout så kan du klara dig med Word, Google Docs eller Open Office. Medan jag filar på texten arbetar jag också med den grafiska formgivningen. Typsnitt, rubriker, avstånd, marginaler och sidfot ska anpassas så de stämmer med bokens innehåll. Om texten är för liten och tät blir den svår att läsa. Det gäller att få in lagom med luft. Generellt används typsnitt med serif för text och utan serif för rubriker. Men man får göra tvärtom. På nätet är sans serif det normala. Serif är helt enkelt den lilla böjen, som mjukar upp texten. Times New Roman är med serif. Verdana är utan.
Med program som InDesign kan du enkelt designa en proffsig layout. Sen är det bara att exportera i pdf till tryckeriet. En pdf från Word ger inte samma kvalité. Gå till bokhandeln, biblioteket, din egen bokhylla för att se hur formgivningen kan gestaltas. Vad tycker du blir snyggt? Hur vill du att din bok ska se ut?
Jag fortsätter att gå igenom och polera på texten. Mot slutet en extra koll att punkt är punkt och komma komma. Kolla sidbrytningen. Det är inte särksilt elegant att ha bara en rad på en sida. Det finns style knep som gör att raderna hänger ihop. Eller så fixar man texten. När det är bilder med så blir det mer pill i texten. Det gäller ju att bilden har ett sammanhang med sidan den ligger på och är relevant just där.
Jag skriver ut, läser igenom, redigerar, går igenom igen och igen. Man hinner bli riktigt trött på hela boken. Ungefär som en bakelse är god men tio eller tjugo blir för mycket. Nu när jag gör ljudböcker gör jag sista läsningen medan jag spelar in ljudboken. Det märks direkt när man läser högt om något inte flyter. Om det är en liten miss markerar jag med rödpenna och läser vidare. Annars är det bara att trycka på pausknappen, redigera och ta om det. Med digital teknik kan man fixa allt.

Följ via epost - alla inlägg

Similar Posts