Den långa svansen

Vad har svansar med bokutgivning att göra? Om man tänker på storsäljande produkter som huvudet och alla “småttisar” som svansen, så bildar den långa svansen en potentiellt större marknad än själva huvudet. Med internet har det blivit möjligt att tjäna bra på nischprodukter, sådant som säljer i små kvantiteter. Internetbokhandlare som Amazon och AdLibris pratar gärna om den långa svansen. De har inga böcker i lager, utan beställer dem när en kund lagt in en beställning på nätet. Först då skickas den iväg från förlaget eller distributören, eller till och med trycks med så kallad print-on-demand.

Själva begreppet den långa svansen (The long tail på engelska) blev allmänt känt när Chris Anderson skrev om det i tidskriften Wired, därefter en bok The Long Tail: Why the Future of Business Is Selling Less of Moreom man vill fördjupa sig i ämnet. En sökning på Google ledde till flera intressanta artiklar bl a från Tornfalken Text och Liljankoski.se Blogg.

Varför är det så viktigt att förstå internet och hur böcker distribuearas? Räcker det inte med att jag skriver? Om du har skrivit en storsäljare, en riktig kioskvältare så är de traditionella förlagen bästa vägen för dig. Eller hitta en bra agent som brinner för din bok. Men för de flesta av oss är internet det smartaste alternativet att få ut våra verk.

Frågor?

Följ via epost - alla inlägg

Similar Posts