Bokens personnummer: ISBN

Ett ISBN nummer gör det lättare att identifiera och hitta en bok. International Standard Book Number är en global standard som används i hela bokindustrin världen över. Sedan 2007 är ISBN nummer 13 siffror, i stället för som tidigare 10 siffror. Det ges ut så många böcker i världen att numren började ta slut. Man kan kalla ISBN numret bokens personnummer.
I Sverige administreras ISBN av Kungliga Biblioteket via ISBN centralen. Du kan ansöka som privatperson eller företag. Tjänsten är kostnadsfri till skillnad från t ex USA. Om du ger ut boken i flera versioner, behöver du ett ISBN för varje version. Om boken finns i pocket, inbunden, som e-bok och ljudbok behöver du alltså 4 olika ISBN. Ansökan är lätt att göra på nätet, du fyller helt enkelt i dina uppgifter och snart har du din serie ISBN i handen.
Måste boken ha ett ISBN? Nej det är ingen lag på det. Men om du vill sälja boken till bokhandlare, bibliotek eller via nätbutiker är det ett måste. Alla deras system och kataloger bygger på ISBN. Du vill väl göra det så lätt och smidigt som möjligt för dem att tacka ja till just din bok?
Inne i boken hamnar ISBN på baksidan av titelsidan, den så kallade copyright sidan, där väsentliga uppgifter om copyright, författare, förlag och tryckeri läggs in. På omslagets baksida infogas en streckkod med ISBN för att göra det lätt att scanna av boken i moderna system.
Om boken trycks i Sverige skickar tryckeriet så kallade pliktexemplar till Kungliga Biblioteket och sex av unversitetsbiblioteken. Däremot får du själv se till att skicka pliktexemplaren om boken trycks utomlands. Pliktexemplaren (7) ska vi räkna in i alla gratis böcker som behöver delas ut.
Mer information och svar på dina frågor hittar du på www.kb.se/isbn-centralen.
Om ett etablerat förlag ska ge ut din bok sköter de ISBN, pliktexemplar och allt annat som kretsar kring en boks födelse.

Följ via epost - alla inlägg

Similar Posts