Korrekturläsning

En hel del författarförlag ebjuder tjänsten korrekturläsning. Jag har hört blandade meningar om hur bra de lyckats, en del verkar inte ha engagerat sig speciellt mycket och andra har gett god valuta för pengarna. De flesta av oss har inte hur mycket pengar som helst att lägga på betaltjänster, men vi har ju vänner och bekanta.
Genomsnittsmänniskan känner cirka 300 personer. Det lärde jag mig på en kurs i USA. Om du räknar in alla du träffar via jobbet, på affären, på gymmet, på nätet samt släkt och vänner så blir det nog uppåt 300. Goda chanser är att någon av dessa 300 är bra på att korrekturläsa och skulle tycka det vore kul att hjälpa dig.
Be om hjälp. Varje bok jag skrivit har haft sitt eget liv. Ingen är den andra lik. Första boken var som ett lindebarn. Jag var inte intresserad av KRITIK. Jag ville ha folk som stöttade mig i mitt projekt. Därför handplockade jag mina kolllegor som skulle kunna hjälpa mig. Jag var specifik med vad jag ville ha hjälp med. Om de tyckte min bok var urdålig så bad jag dem säga det på ett mjukt och varsamt sätt. Nu var vi alla terapilärare så de var mer tränade i hur de uttrykte sig än de flesta.
Jag ville ha hjälp med fakta. Hade jag beskrivit terapi och övningar på rätt sätt? Var mina texter begripliga? Jag ville ha hjälp med flödet. På Svenska Klubben i Seattle hade jag assisterat en riktig redaktör vid genomläsningen av månadstidningen. Hon förklarade att det allra viktigaste är att texten flyter. Om läsaren behöver stanna upp för att förstå innehållet, så har vi misslyckats. Att läsa texten högt är ett sätt att kolla flödet. Så jag bad mina läsare markera ställen där de fastnat. Jag frågade också efter feedback om vad som skulle kunna expanderas eller kortas av. Det är lätt att bli hemmablind och andra ögon ser inte vad jag ser. Till sist nämnde jag att om de var bra på grammatik och stavning så fick de gärna flagga mina missar. Idag ingår ju stavning och grammatik i ordbehandlingsprogram, men någon måste ändå fatta beslut om vad som blir mest rätt. Sök på nätet eller köp en bok. Om du inte vet så kan du ta reda på det. Jag har lite pill med att hålla reda på hur citat ska formatteras eftersom reglerna för svenskan och amerikanskan är olika. Det kan låta som petitesser, men tänk dig en journalist som ska recensera boken… som omedelbart ser just dessa petitesser, och bestämmer sig för att lägga undan din bok för att du inte gjort dig besväret att fixa de små tingen. Som att skicka ett mail och inte dubbelkolla länken (jo, jag har syndat).
Jag fick lära mig att sålla hur jag ville ställa mig till alla förslag. Varenda person som läser en text uppfattar den från sin egen erfarenhet. Deras synpunkter utgår ifrån hur de skulle uttrycka saken om det vore deras bok. Nu är det din bok det gäller! Du kan inte tillfredställa alla andra, för då blir det bara pannkaka av alltihop. Gå en promenad i skogen eller sätt dig och tomglo i soffan… helt plötsligt så vet du hur du vill hantera synpunkterna.
En stor del av korrekturläsning ligger i att redigera texten så den blir bättre. Förtydliga, förkorta eller expandera. Att göra texten mer levande. En kollega gillade när jag i andra omgången lagt till en personlig erfarenhet för att förtydliga vad jag menade. Det har blivit något av en trademark för mig, att skriva om terapi och personlig utveckling genom mina egna upplevelser. Det gör böckerna mer levande och tillgängliga. De flesta författarna i genren är rätt så torra och det är inte alltid enkelt att förankra deras tankar i en vanlig människas liv. Att läsa mina böcker är som att sitta i soffan bredvid mig och vi för en dialog medan vi dricker baljor med te.
När jag sökte jobb, mellan internationell karriär och vad det nu är jag sysslar med, läste jag en hel del böcker om hur man presenterar sig på bästa sätt. I USA har ju resuméer varit vanligare än CV, där inte bara vad du gjort läggs fram, men också hur och vilka resultat du nått. Det ingår alltså betydligt mera text än i en CV. En bok som jag minns speciellt väl visade hur man filade på texten.
Du börjar med att beskriva vad du åstadkommit. Sen gick du igenom texten, om och om igen. Beskriv samma sak med färre ord och mera action. Uttryck essencen – klart, tydligt och koncist. Kolla synonymer, finns det andra ord som säger samma sak? Som fungerar bättre än första försöket? Synonymer hittar du i datorn, på nätet eller i en ordbok. Varje gång du läser en text, se om du kan förbättra hur du sagt det. En bra redaktör kan finslipa ett bra manus och göra det betydligt bättre.
Rubriker och uppdelningar är också viktiga. Jag kan ibland reta mig på författare som har oändliga kapitel. Det finns inget naturligt ställe att pausa och släcka lampan för att sussa nanna.
Det finns många böcker om skrivandets konst så vi går inte djupare här. Ett annat tips är att kolla på böcker du själv tycker om. Fundera lite över vad det är som du vill härma. Var inte rädd för att testa, pröva dig fram eller misslyckas. Det är av misstagen vi lär oss, eller hur?
Det finns också författarcoacher som kan hjälpa dig. En som jag känner till är Ann Ljungberg på www.ordenrunt.se eftersom jag var med i hennes Skrivarkalender för några år sedan.
Texten i bloggen är förstås inte ett finslipat manus. Varje gång jag hädanefter går igenom texten kommer jag att se små saker som kan ändras för att säga det mer klart och tydligt. Sen jag började göra ljudböcker tar jag sista svepet när jag läser in boken. Med röd penna i handen markerar jag små missar, som t ex ett komma i stället för punkt. Högläsningen bekräftar om texten flyter, det märks direkt. Skulle jag hitta något som inte fungerar så är det ju bara att korrigera och spela in på nytt. Det är en lyx jag har som gör mina egna ljudböcker.

Följ via epost - alla inlägg

Similar Posts