Får jag citera och ha med andras bilder?
Det du skriver har du automatisk upphovsrätt till. Men hur mycket får man citera av andra? Det är ju rätt så vanligt att någon annan redan summerat det man vill säga på ett himla bra sätt…
Självklart får du citera, men du måste givetvis visa att det handlar om ett citat och vem som står bakom det. Kommer det från en bok, ska du förstås ange det också. Ibland vill man citera något som ingen tycks veta var det kommer ifrån, då räcker det med att infoga själva citatet.
Jag hade lite frågor om detta när jag började skriva, så jag ringde till patent och registreringsverket (PRV) för att få klarhet. Det finns inga fasta gränser för hur mycket du får citera, men om det börjar röra sig om flera sidor så närmar det sig intrång på annans upphovsrätt. Om du är tveksam, kontakta författaren själv, eller ta ett snack med PRV.
Ett citat bör formatteras så att det tydligt framgår att det handlar om ett citat. Du kan använda ” ” eller . Du kan dra in texten, göra den större eller mindre eller utforma den i ett annat typsnitt. När jag lägger över texten från bloggen till InDesign tänker jag infoga exempel som klart och tydligt visar de olika varianterna. Formatteringen på bloggen lämpar sig inte för mer avancerade utformningar och jag är lite halvlat för tillfället. Någon skillnad ska det ju vara mellan bloggandet och boken, jag vill ju att ni ska köpa den när den kommer ut.
Hur är det då med bilder? För inte så länge sedan blev jag kontaktad av ett medium som kanaliserat en meditationsbok, och hon undrade om hon fick använda min konst i sin bok? Jag mindes att för min första bok betalade jag fotografen 2000 kr för rätten att använda bilden han tagit på mig på omslaget. Nu rörde det sig om rätt så många bilder av min konst. Jag började fundera på alla detaljer som vi skulle behövde komma överens om. Hur mycket skulle jag ta betalt? En gång eller som royalty? Behövde jag en advokat till hjälp för att skriva kontrakt?
Min vana trogen surfade jag ut på nätet. På engelska fanns det inte så mycket konkret, en del riktlinjer om royalty splits och förslag på kontrakt. Men på svenska blev det jackpot (eller skulle man säga bingo på svenska? Eftersom jag växlar mellan engelskan och svenskan blir jag ibland tveksam om uttryck och ordföljd).
Jag hittade BUS, Bildkonst Upphovsrätt i Sverige. Det är sån ordning och reda i Sverige! Här fanns tydliga direktiv om hur mycket ett förlag skulle betala för rätten att ha med min konst. Medlemskapet var gratis, men de tog ut ett arvode på 20% för att de skrev kontrakt och såg till att pengarna trillade in. Jag insåg snabbt att här fanns min lösning. Men jag undrade om de förhandlade med intressenter. Jag ringde upp. Och det visade sig att de har jurister som jobbar med detta, de tar hand om förhandllingen, med input från mig vad jag vill. Åh vad skönt att slippa detta jobb, bara lämna över i deras kapabla händer. Jag beställde medlemsansökan på direkten och skickade in den med returnerande post. Nu kan jag fokusera på att skapa mera… pappersarbete ska skötas av dem som har det som livsuppgift, som fullkomligt lyser av glädje när alla prickar över i och siffror i kolumner stämmer.