Eva Dillner ställer ut i Eksjö

Dela

SmålandsTidningen 3 juli 2008


Eva Dillner ställer just nu ut i Eksjö och hennes målningar skapas under resans gång, här berättar hon hur hon arbetade tekniskt när hon gjorde denna bild.
I minigalleriet i Eksjö Bil & Bygg-Glas pågår en berikande konstutställning. Det är författaren, kursledaren och konstnären Eva Dillner i Eksjö som visar 25 bilder i samarbete med konstinramare Katrin Engdahl. Det handlar om abstrakt intuitivt Vedic Art-måleri vilket innebär traditionell teknik som bygger på indisk filosofi där fältet lämnas fritt med utrymme för personliga tolkningar.

Eva Dillner ställer ut i Eksjö

Eva Dillner har nästan alltid en idé när hon tar till penseln. Ett exempel är skyltfönstret till minigalleriet med tre helt olika motiv. Det första med svarta fyrkanter och en svart ram. Det var nämligen så att en en väninna fick diagnosen utbrändhet och man skulle, som det heter, utreda henne.
– Hon behövde annan hjälp och jag ansåg att Försäkringskassan arbetade fyrkantigt och därför blev målningen på det här sättet. Men vi anar också ljuset bakom de mörka fyrkanterna.
– I nästa målning ser vi eldsflammor och det innebär att det har lossnat och i den tredje är allt som bortblåst. Det handlar om olika energier. Mannen bakom konstformen Vedic Art är konstnären Curt Källman i Bosjökloster. På 1960-talet mötte han Maharishi Mahesh Yogi och utarbetandet av principerna började ta form. Källman skapade en kurs som både bygger på den indiska Vedafilosofin och på den traditionella konstutbildningen. Deltagaren får ta del både både av en resa i målningen och en resa i livet. Balansen skapas helt naturligt och under resans gång kan känslor dyka upp.
Eva Dillner började att måla Vedic Art hösten 2000. Efter grundkursen var hon med och startade Virserumsgruppen, en självgående kulturgrupp som träffas en helg i månaden för att utvecklas och för att måla.
– Efter sex år kände jag att det var dags att lämna gruppen och gå vidare i mitt konstnärskap. Att måla i nuet handlar om att släppa loss och komma in i det kreativa flödet, det är det som är nu, som bejakas.
– Ibland är det ljust, ibland är det mörkt, det kan vara stort eller litet, lugnt och stilla. Det är mycket lek i det hela, när man minst anar det blir det något. De utställda bilderna är i akryl på duk, flera av dem oinramade vilket det finns en tanke bakom. Det är ju inte säkert att köparen vill ha den ram som konstnären tänkt sig, den kanske inte alls passar in på den vägg där den är tänkt att hänga.
– Jag tycker att man ska ge sig tid att se, låta blicken vila, att låta den glida genom målningen, att låta sig svepas med i en upptäcktfärd. Det är så spännande med intuitiv konst, från tio olika åskådare kan man få tio tolkningar av vad målningen vill säga.
Nu ska Eva till Öland och måla Vedic Art under 14 dagar, något som hon ser fram emot:
– Det är skönt att komma bort för att enbart hålla på med måleriet, att kunna gå på stranden och få inspiration. Och jag ser det inte som ett jobb, det är däremot marknadsföringen. Tillsammans med tre konstnärer ställer Eva ut i Södertälje, närmare bestämt på Ragnhilds Café.
– Där är det också varierande motiv och ett kafé är en bra miljö att ställa ut i, säger hon. Den pågår till den 3 september och det ger folk tid att titta och att komma tillbaka. Här i Eksjö ställer jag ut till mitten av augusti.
Eva Dillner har gett ut tre böcker på engelska och två på svenska. Hon publicerar även i mp3 och e-boksformat. Tidigare i år har hon varit i USA med sina böcker och kommer att finnas på bokmässan i Göteborg i höst.
Göran Engström goran.engstrom@smt.se 0381-13200

close

Följ via epost - alla inlägg

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.