RECENSION Våga Leva

Dela

Smålandsbygdens Tidning 2 mars 2007

RECENSION Våga Leva

Eva Dillners femte bok Våga leva är en komplex och heltäckande “självhjälpsbok” som berör såväl de djupa frågeställningarna som de högst vardagliga, speglat genom författarens egna erfarenheter. Eftersom den berör så vittomfattande ämnen bör den läsas i doser som tål att smältas och begrundas. I korta avsnitt tas det mesta upp under ämnen som barnsligt och omoget, beröringsskräck, döden, att acceptera människor som de är, hur frigör jag mina känslor, alkohol med mera, allt skrivet i ett personligt ordflöde.
Eva Dillner har oväntade och svindlande tankar och lösningar på det mesta. Exempelvis är det intressant att läsa om hennes teorier bakom varför utbrändhet är så vanligt just i Sverige. Hennes “recept” är det engelska ordet empowerment, ett begrepp som inte existerar i det svenska språket, än mindre i det svenska medvetandet. Ordet betyder bemyndiga, göra det möjligt för, tillåta. Det handlar om att ta tag i sin egen situation. “…Du behöver inte vänta på att Pappa Stat, Mamma Kommun eller Storebror Försäkringskassan talar om för dig vad du ska göra…”
Hennes jämförelser med och erfarenheter från sitt hemland USA är också tankeväckande, och det är tydligt att hon är präglad av en amerikansk framåtanda. Detta är en bok som kan rekommenderas till den som känner att man av olika anledningar fastnat i sitt liv och behöver “konkret starthjälp”. Ibland kan Eva Dillners språk bli lite väl kompakt. När hon greppar   över mycket kan det nästan “svämma över”. Men det behöver inte   avskräcka. Hon delar frikostigt och prestigelöst med sig av sig själv   på ett sätt som är ovanligt och som placerar henne på en jämlik nivå   med läsaren.

Inge-Li Aalto 
“VÅGA LEVA”
Eva Dillner
Förlag: Divine Design

Följ via epost - alla inlägg

Similar Posts