|

Världsarvet Södra Öland

Förra veckan var det digitalt möte för att informera företag och föreningar om Världsarvet Södra Öland. Tack Emma Rydnér för anteckningar. Jag delar dem här:

En ny världsarvsbroschyr är på gång för 2021. I den kan företag och föreningar som på något sätt lyfter Södra Ölands odlingslandskap presentera sina verksamheter. För att komma med behöver Emma få in följande information före 31 mars: 1. Organisation/företag. 2. Kort beskrivande text av er verksamhet. (Tänk på att broschyren kommer att delas ut under hela året.). 3. Kontaktuppgifter och hemsideadress/användarnamn på sociala medier.

Följande världsarvsmaterial finns tillgängligt (och är kostnadsfritt):
– Liten världsarvsbroschyr i fickformat på svenska, engelska och tyska. Broschyren körs ut av Ölandsmagazinet i sommar.
– Vandringsledsbroschyr (klar innan sommaren)
– Affischer om världsarvet
– Målarbok för barn som visar några världsarv i södra Östersjöregionen
– Världsarvsloggor på svenska och engelska, korta beskrivande texter på svenska engelska och tyska samt bilder finns att ladda ner (tekniker jobbar just nu med hemsidan så kommer ni inte in på länken så hör av er till mig för att få materialet via mail).
– Dekalark med loggorna på svenska
– Det finns även några utställningar till utlåning.
Maila emma.rydner@morbylanga.se för att beställa något av ovanstående.

Eketorps borg tar gärna emot broschyrer och affischer från er.
Kontakt: Stefan Ahlgren stefan.ahlgren@morbylanga.se 0485-479 91

Sprid gärna ovanstående information om ni vet fler som kan vara intresserade.

Världsarvet Södra Öland

I världsarvet Södra Ölands odlingslandskap ingår byarna, åkrarna, Stora alvaret och sjömarkerna. Södra Öland skrevs in på Unescos världsarvslista år 2000.

Vandringslederna på södra Öland: Det har varit ett ökat intresse för vandringsleder det senaste året. På Naturkartan  går det att hitta vandringsleder, naturreservat, badplatser, rastplatser, grillplatser och andra sevärdheter. Naturkartan finns också som app och själva kartfunktionen är kopplad till Google. Med hjälp av naturkartan kan man se sin egen position på kartan.

Mörbylångaleden som går från Färjestaden till Ottenby är utsedd till en av Sveriges 12 signaturleder av Svenska turistföreningen, som även har paketerat leden så att man kan gå dagsetapper med övernattningar vid vandrarhem utmed vägen. Arbete pågår med att ta fram en ny broschyr om vandringslederna på södra Öland, broschyren kommer att vara klar innan sommaren och ska bland annat finnas i brevlådor utmed vandringslederna. Maila Emma om intresse finns för att dela ut broschyrer. För övriga frågor kontakta Matheus Tholin. matheus.tholin@morbylanga.se 0485-474 92

Eketorps borg: Eketorps borg jobbar med att förlänga säsongen på södra Öland och vill fungera som en resurs för föreningar och näringsliv. Eketorps borg tar gärna emot broschyrer och affischer från andra aktörer: Kontakt: Stefan Ahlgren stefan.ahlgren@morbylanga.se 0485-479 91

Ett arbete pågår också med att koppla ihop borgen med Södra Ölands odlingslandskap och en byggnad vid entrébyggnaden ses över för att kunna innehålla mer information om världsarvet. Norr om borgen finns en ny rastplats med vindskydd, grillplats och toalett. Rastplatsen ligger ut med signaturleden Mörbylångaleden och binder ihop borgen, världsarvet och vandringslederna.

Ölands turism Ölands turism har märkt ett ökat intresse för vandring och naturupplevelser och arbetar med naturkartan med vandring- och cykelleder, grillplatser, vindskydd etc. Förhoppningen är att branschen själva ska paketera sina erbjudanden utifrån ett naturperspektiv.

Följ via epost - alla inlägg

Similar Posts