|

Idérika Sydöland

Dela

Här har jag försökt samla den idérikedom som bubblat fram på Sydöland. Under årens lopp har många förslag lagts fram. En del har blivit verklighet som fiberbredband 😊. Kommunen har skapat Översiktsplan 2014 (det går att ladda ner olika delar) och Näringslivsstrategi 2015.

Claes Elinder samlade sina tankar i boken Rädda Sydöland. Om du inte läst den kan du ladda ner som pdf-fil. Claes: “Idén – som spolierades av covidden- var att boken skulle diskuteras vidare på stormöten för att få fram en samsyn inom Sydöland. Därefter skulle vi kunna göra ett gemensamt upprop och sätta tryck bakom orden.” Har du läst boken, och vad tycker du – innerst inne?

Ett axplock från bloggen Alvarsamt om idéer och planer för utveckling, en historisk tillbakablick:

Vid uppstarten av Kraftsamling Sydöland kom många idéer:

Sammanställning idéer möte Södra Möckleby 6 mars 2019 av Eva Engström, landsbygdsutvecklare

En mycket välbesökt Bomässa genomfördes i samband med Öland Spirar 2019:

Södra Möckleby Sockenförening drog igång en studiecirkel om möjligheter för seniorboende. De har gjort ett gediget arbete, med väl genomtänkta planer för gemensamhetsboende i både Södra Möckleby och Grönhögen samt en processmodell för boende – omsorg för seniorer på Sydöland:

Jag tror det småskaliga är vägen framåt. Att det finns möjligheter att bo kvar så nära som möjligt, med mindre enheter lokalt. Nära vänner och tidigare grannar. Så borde man även tänka om skolor, som det var förr, flera klasser i ett rum. Barnen får en lugnare och tryggare uppväxt, med skolan i samma by, eller i alla fall närliggande.

Varje puff är inte nödvändigtvis förgäves. Frön sådda för längesen får plötsligt liv. Hur som känns det som att nu är tiden mogen att förvekliga en bra framtid för vår underbara landsända. Varsam utveckling som förstärker det som gör Sydöland unikt. Idéer i all ära men verkstad är det som gäller.

Uppfångat i flödet, ett axplock:

  • hur får vi ungdomar att bo kvar? Kollektivtrafiken, det går att samordna med skolbussar och annan trafik.
  • barnfamiljer i social medier vill veta i vilka byar det bor barnfamiljer.
  • husbils- och båtförvaring vintertid ytongområdet.
  • småskaligt fiske.
  • ett privat bussalternativ? Mellan Långe Jan och Långe Erik, en tur medsols, den andra motsols. Många turistorter har bussar som går runt-runt-runt, enkelt att köpa kort/biljett, kliva på och av.
  • campingplats
  • tvätthall för bilar
  • kontorshotell
  • rimligare strandskyddsregler
  • simhall
  • båt/färja Degerhamn-Bergkvara
  • förverkliga förslagen från Utveckla hamnarna på södra Öland
  • led om vattnet från reningsverket i Grönhögen till golfsjön. Näst intill rent vatten pumpas ut i Kalmarsund som skulle kunna användas för bevattning.

För att alla dessa idéer ska få effekt, är det avgörande att detaljplanerna för Grönhögen blir verklighet. Finns det inga tomter är det lönlöst att locka invånare att bygga hus och driva företag. Nu är detaljplanerna i alla fall igång. Intresseanmälan för tomt/bygga hus, gemensamhetsboende, bostadsrätt hittar du >>här. Det byggs redan i Ventlinge och Södra Möckleby på avstyckade tomter. I Grönhögen har det byggts fyra hus på några år, ett femte har bygglov och den sjätte planerar. Det lär finnas en vilande detaljplan för ytterligare utveckling i Albrunna.

Nätverket Sydöland är som en återkomst till sockenråden. Jag kommer vara en av representanterna för Ventlinge socken. Tanken är att vi tillsammans kan driva frågor som rör hela Sydöland. Uppstartsmöte är den 8 december 2020. Vilka frågor ska jag ta med mig som prio ett, två och tre? Kontaktinfo på min hemsida.

Tillägg 13 dec 2020: Bloggen Alvarsamt som drivs av Staffan Lagerström presenterade ett utmärkt förslag Vintercykling på Öland med 10 olika cykelpaket, bland annat Fågelvarvet, Matvarvet och Yogavarvet. Det skulle kunna bli hur bra som helst.

Följ via epost - alla inlägg

Similar Posts

4 Comments

  1. Hej! Några idéer om vad jag tycker Nätverket Syd Öland kan jobba med. 1 – Ha fortsatt koll på detaljplanen. 2 – Följa upp projektet “Utveckla hamnarna på Syd Öland” 3 – Fortsätta arbetet med att få fler att bosätta sig här. 4 – Uppmana kommunen att inventera och söka ägare till ödehusen. Se Lessebos exempel.

Comments are closed.