Eva har funnit sitt paradis

Länstidningen Östergötland 22 augusti 2003

Eva har funnit sitt paradis

Fotograf/Skribent Anna Lindau-Backlund

I småländska Paradis har Eva funnit sitt paradis. Detta efter en lång ”livsresa” som började i Stockholm och fortsatte till Linköping. Därefter väntade Seattle i USA och senare Frankrike och Eva, som utbildade sig till civilingenjör, gjorde karriär inom pappersindustrin.
Men hon lade karriären på hyllan. Det fanns annat inom henne som drog. Hon sadlade om i ordets rätta bemärkelse, och är numera terapeut och jobbar med personlig utveckling.

Nytt kall

ostg1
Nu skriver Eva Dillner böcker. Första boken har precis kommit ut och den andra är på gång.

Även om de bitarna fått stå tillbaka för senaste ”kallet”: Nu skriver hon böcker. Den första är klar och har precis kommit ut och den andra är på gång… Eva, som heter Dillner i efternamn, föddes alltså i Stockholm. Men vid två års ålder blev hon linköpingstjej och blev kvar där till dess att hon fyllde 14.

– Min pappa jobbade på Saab, berättar hon. – Men efter ett antal år där, kände han att han ville vidare.

Till Boeing

Han sökte sig till Boeing i USA, där det fanns större utmaningar. Familjen följde med till Seattle, förstås, även om Eva protesterade. – Jag ville inte flytta, säger hon. I Linköping hade jag hela mitt liv. Där fanns kompisarna, liksom alla hästar på ridskolan och jag bodde mer eller mindre i stallet…

Hjälpte inte

Men hennes protester hjälpte föga. Familjen gav sig iväg och de var inte ensamma – likt nutida utvandrare, var det cirka 300 svenska familjer som flyttade till Seattle, då Boeing sökte folk med ljus och lykta. Men omställningen var svår, medger hon. – Det var en enorm skillnad att läsa engelska i den svenska skolan och sedan höra språket i verkligheten – de första veckorna begrep jag inte ett ord och det var jobbigt, säger hon och fortsätter:

Hundskjuts

– Sedan var hela tillvaron annorlunda. Var man exempelvis ute och gick med hunden, var det alltid någon som stannade och erbjöd skjuts, då vederbörande tog för givet att bilen var sönder. Att man var ute och gick för sitt höga nöjes skull var liksom inte att tänka på… – Men där har det ändrat sig, framhåller hon. I dag är amerikanerna väldigt måna om att hålla sig i form och är ute och springer och går på gym.

Bra jobb

Mycket har också ändrat sig för Evas del, men vi ska inte gå händelserna i förväg. Hon blev kvar i USA och läste till civilingenjör. Efter avslutad utbildning började hon jobba inom pappersindustrin. – Jag jobbade med inköp, logistik och utveckling. Det var ett bra jobb och det var bra betalt, säger hon. Eva berättar att hon efter ett antal år ville göra, och framför allt se, något annat. Hon ville till Europa och fick jobb som inköpschef i Frankrike, där hon var med om att bygga och starta upp en ny fabrik.
Eva Dillner är östgötska från början. Men efter många år i USA, och ett par år i Frankrike, har hon återvänt till Sverige och bor numera i småländska Paradis.

Uppbrott

När hon ett par år senare återvände till USA kände hon inom sig att det var dags för någon form av uppbrott. – Jag var utbränd och helt slutkörd, berättar hon. – Därför bestämde jag mig för att ta tjänstledigt tre månader. Men under den tidsperioden hann det hända mycket på företaget. Personal sades upp och Eva var en av dem som fick gå. Och plötsligt stod hon där – utslängd i tomma intet.

ostg2
Pionjärer

– Jag började studera och förkovrade mig i livsterapi och personlig utveckling. Och jag hade tur som fick studera tillsammans med verkliga pionjärer inom området. Hon bodde fortfarande kvar i USA, men kände att det var dags att röra på sig. Hon sökte sig till Sverige, och hade planer på att bosätta sig antingen i Dalarna eller i Småland.

Paradis

Valet föll på Småland – i byn Paradis, strax utanför Eksjö, fanns ett gulligt litet hus som var hyresledigt. Men dessförinnan hade hon bit för bit gjort upp med sitt gamla liv. De snygga kärriärkläderna hade hon lagt i stora lådor, som hon sedan gav bort. – Ska man göra upp med sitt förflutna, ska man göra det rejält. Eva har nu startat företaget Divine Design, där hon hjälper människor att komma i balans, både kroppsligt och själsligt.

Dra vidare

– Det behövs i en tid då allt fler människor blir utbrända. Hon förklarar att klienterna numera får stå tillbaka för något annat: Hon skriver böcker, och första boken, God put a Dream in my Heart – Handbook of Life Therapy har precis kommit ut.

Du har valt att skriva på engelska?

– Det är lättare att skriva på engelska, då språket är mycket mera ordrikt. – Min förhoppning är att jag, genom att berätta min historia, ska kunna hjälpa andra.

Fler böcker

Och säkert blir det fler böcker – en andra bok är på gång och hon har uppslag till ytterligare några stycken. Men om de blir skrivna i Paradis, eller inte, återstår att se. – Jag vet inte hur länge jag blir kvar här. Det börjar nästan kännas som det är dags för mig att dra vidare, säger hon.

Följ via epost - alla inlägg

Similar Posts