Eva Dillner, författare och målare i Paradis

Dela

SmålandsTidningen
tisdagen den 2 december 2003

Efter 30 år i USA återvände Eva Dillner till Sverige för att fortsätta med sitt arbete som terapeut vilket hon utbildat sig till i det stora landet i väster. – Men det var trögt och jag kände att jag hellre ville skriva, berättar hon. I somras kom den första boken, för någon vecka sedan den andra, en tredje är precis påbörjad. Och nu befinner sig Eva i USA för att marknadsföra böckerna.

Eva Dillner, författare och målare i Paradis

Eva Dillner med sin första bok som är en handbok i livsterapi. Hon har skrivit ytterligare en och flera blir det, språket är engelska. “Jag ska nu i väg till USA och marknadsföra dem, berättar hon”.
EVA DILLNERS USA-vistelse har sin början i att pappa, som jobbade på Saab i Linköping, ville hitta på något annat, han hamnade väl i någon 40-årskris, som hon uttrycker det. – Han fick jobb på Boeing i Seattle som flygingenjör, berättar Eva. Jag var 14 år och min bror 16 och jag ville inte flytta. Men det gick bra och Eva gick på high school och på universitet vilket resulterade i att hon blev civilingenjör. – Det var väl mest för att jag hade bra betyg i matte, och jag gjorde karriär inom pappersindustrin. Eftersom det var få kvinnor som hade den utbildningen fick jag bra betalt, ja faktiskt bättre än männen.
FÖR DRYGT TRETTON år sedan påbörjade Eva en utbildning i personlig utveckling. En anledning var ett spruckit äktenskap som varit jobbigt. – Jag arbetade mest med biofältsterapi. Det vill säga att jobba inifrån och ut och det är verkligen inget hokuspokus. Men Shen-organisationen som jag jobbade för, sprack 2002 när tre fjärdedelar av instruktörerna gick vidare för att bilda Kairos-terapin – Meditation är en daglig grej och det är inget konstigt att vara med sig själv och att samla upp sig. Det innebär att man blir mera kreativ och det kan också vara bra om man är på väg mot utbrändhet, att inte fastna i ekorrhjulet. En utväg kan vara att byta jobb, om nu detta är möjligt, att få ny luft under vingarna och träffa nytt folk.
LIVET GICK VIDARE för Eva i USA men hon kände en intensiv längtan till ett hus på landet. – Det tog ett tag innan jag kom på att det var Sverige jag längtade till, årstiderna och mycket annat. För fem år sedan slog sig Eva Dillner ner i ett litet hus i Paradis någon mil från Eksjö med en underbar utsikt över sjön Södra Vixen. Hon introducerade terapimetoden i vårt land men det var lite motigt. – Jag började måla, tog över efter min mamma som är konstnär, och i fjol lossnade det. Det är ett intuitivt måleri, jag målar från mitt inre. Hon delar sitt intresse med flera bildskapare och en gång i månaden samlas en grupp i Virserum för att jobba tillsammans i en konstform som kallas vedic art. – Jag kom på att jag ville skriva och det blev en handbok i livsterapi. Den ska hjälpa människor att förstå hur de ska vara närvarande i sina kroppar. Här finns beskrivit hur man kan utföra terapi på egen hand, hur det går att göra det i grupp, hur man kan använda det i studiecirklar och så vidare. Det finns alltså en rad övningar.
ETT FÖRLAG I USA, som har hand om 13 000 författare och är världens största, sköter recensionskopior, distributionen sköts av välkända Bertrams. Böckerna finns också på nätbutiken Amazon.com. De trycks av Lightning Source i USA och Storbritannien. – Och så finns böckerna på Akasha i Eksjö och i lanthandeln Barkös i Stensjön, säger Eva. Det här med att finnas med på internet har redan gett resultat, intresse föreligger från Australien, Danmark och andra länder. Böckerna trycks i den takt de säljer, Eva använder sig av något som motsvarar vår Författares Bokmaskin, Print-on-Demand, som det heter på engelska.
DEN ANDRA BOKEN “The Naked Truth”, består av två delar. Eva berättar om sitt upplösta äktenskap och hur terapin förlöste henne. – Man kan säga att det här är en terapeutisk berättelse om mitt liv. Jag har gjort upp med det, kramat ut det sista och kan gå vidare. Jag visar hur man kan få ett rikare liv. Här finns också ett appendix som beskriver min livsterapiväg och hur lång tid det kan ta. – Tro inte att det sker på en kafferast. Flera terapeuter med gedigen erfarenhet och utbildning, alltså mycket kvalificerade, har läst Evas böcker och blivit entusiastiska. Här finns äntligen ett redskap som är användbart i deras arbete. – Nu ska jag marknadsföra böckerna i USA och kommer att kliva in med visningsexemplar i olika butiker. Eva Dillner kommer med all säkerhet att lyckas.

Text och bild: Göran Engström goran.engstrom@smt.se
0381-13200
close

Följ via epost - alla inlägg

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.