Eksjöförfattaren skriver för första gången på svenska

Smålandstidningen 25 januari 2007

Eksjöförfattare ger ut sin femte bok

För 15 år sedan blev Eva Dillner friställd efter att ha blivit utbränd och då började hon studera terapi och personlig utveckling för sin egen skull. Hon lärde sig hitta tillbaka till livet och har nu skrivit en bok där hon pekar på olika lösningar. I boken finns förutom många råd även en rad övningar som basmeditation, shen-terapi med mera.

Boksignering

Kommande lördag signerar Eva Dillner sin nya bok ”Våga leva” i Eksjö Bokhandel. – Det är min femte och den första på svenska, den finns både som e-bok och som mp3-bok, berättar hon. Här fortsätter hon att dela med sig av sin livskunskap med berättelser från sitt eget liv och bjuder samtidigt på sig själv. Livet är sannerligen ingen dans på rosor men Eva pekar på många lösningar som inte bara hjälper individen utan också organisationer och ett samhälle i förändring.
Bilder: MATS OLSSON
När Eva Dillner blev friställd 1991 efter att ha blivit utbränd började hon studera terapi och personlig utveckling för sin egen skull. Hon lärde sig hitta tillbaka till livet och visar i denna bok att det finns lösningar, det gäller bara att ta det första steget.

Femte boken för Eva Dillner

Eksjöförfattaren skriver för första gången på svenska

EVA DILLNER blev utbränd 1990 efter en internationell karriär i ett mansdominerat yrke. Vägen tillbaka till livet efter handlar om att våga ta steget in i det okända, slår Eva Dillner inledningsvis fast. Vila är det första man behöver men det är inte till någon hjälp i längden. Man behöver låta själen komma i kapp, att låta den inre kraften komma till tals.
Nu måste man inte sitta som en guru med benen i kors. Meditation är ett naturligt medvetandetillstånd som vi passerar när vi vaknar och somnar. Det finns olika sätt att meditera, skriver Eva och uppmuntrar läsaren att finna just sin metod. Man kan göra det med eller utan musik, genom att fokusera på andningen, via guidade meditationer, kroppslig avslappning och så vidare.
Att gå in i väggen handlar ofta om att vi är färdiga men det vi hållit på med men att vi inte har insett det än. Det liv vi levt är över, inget kan bli som förr, det går inte att gå tillbaka, hävdar Eva.
Hon berättar om hur familjen flyttade till USA när hon var 14 år och den flyttningen var inte populär hos tonåringen. Eva hade nämligen så gott som bott i ridhuset i Linköping. Så småningom flyttade en man in till henne som visade sig vara allt annat än drömprinsen. Hon konstaterar helt krasst att det tog sex år att ta sig ur detta förhållande och att hon är tacksam att ha kommit ur det med livet i behåll.
Ett tankeväckande kapitel är ”Varningssignaler”. Hur man kunde förklaras kärnfrisk av sin läkare men där man inte kunde mäta stress med sjukvårdens standardmått. Fast i dag är kunskapen större, tillägger hon. Det gäller att lyssna till varningsklockorna. Man kan ha tappat lusten eller livsglädjen men stånkar på ändå, det blir som en ond cirkel.
Boken avslutas med en rad övningar som basmeditation, shen-terapi, kroppens flöden och så vidare. Debatten om utbrändhet gäller om det är individen eller organisationen som ska rehabliteras. ”Jag säger att det är både och, men det krävs förändring på ett djupare plan, både för individen och samhället”, skriver Eva Dillner avslutningsvis.
Verktygen kommer från urgamla trditioner. Det handlar om kreativa processer för att utvecklas genom reflektion, rörelse, måleri, dans, meditation och terapi. Liksom de förra böckerna är ”Våga leva” en praktisk handbok som illustreras med livs levande exempel, de flesta tagna ur Evas liv. Det gör att hennes olika resonemang med slutsatser känns mycket trovärdiga.
Det är välkommet att denna bok är skriven på svenska. Visst, många klarar av engelskan men ett och annat fackuttryck missas och då kan en hel del klokskap gå förlorad. Eva Dillner har tidigare givit ut böckerna ”God put a Dream in my Heart” (2003), ”The Naked Truth” (2003), ”The Pathfinder Process” 2005 och ”Livs Levande Eva” mp3-bok (2006)
Göran Engström goran.engstrom@smt.se 0381-13200

Följ via epost - alla inlägg

Similar Posts