Eksjöterapeut ger ut sin tredje bok

Smålandstidningen 19 juli 2005

Eva Dillner har kommit med sin tredje bok om livsfrågor och den är liksom de tidigare på engelska. Förhoppningsvis kommer de på svenska eftersom hennes metod att hitta tillbaka till livet och gå vidare kan vara till stor hjälp för människor.
Bild: EVELINA MÖRNEFÄLT

Eksjöterapeut ger ut sin tredje bok

Eva Dillners första bok handlade om livsterapi och hennes erfarenheter om att hitta tillbaka till livet efter utbrändhet. Den andra är hennes egen terapeutiska berättelse. Nu har Eva skrivit om att upptäcka potentialen i relationer och organisationer.
– Denna bok började jag att skriva redan på 1990-talet, berättar hon.  

”The Pathfinder Process” är titeln på den bok som Eva Dillner i Eksjö just gett ut. Att den inte kommit ut tidigare beror på att hon mötte för stort motstånd.
– Det var  så många som talade om för mig att det inte skulle fungera så jag tappade självförtroendet, säger Eva. Efter två böcker var det så dags att ge sig på manuset igen och här berättar Eva om att upptäcka potentialen i relationer och organisationer.
– Jag  talar  inte om vad som  är problemet utan  hur vi ska gå vidare,  hur vi löser  upp knutarna. Det unika är hur vi väver samman organisationen.
– Vi ska inte klämma in folk i förutbestämda kuber, till exempel att vi ska jobba 20 eller 40 timmar i veckan, eller att arbetet måste fördelas på ett visst sätt, utan utforska möjligheterna utifrån medarbetarnas talanger och intressen.
– När vi känner engagemang för jobbet blir vi automatiskt mer produktiva och mår bättre.
Eva håller kurser både i Sverige och utomlands. Hennes metodik skiljer  sig från det traditionella. Hon delar med sig av det hon kan och agerar som en katalysator för deltagarnas processer.
– Jag låter livsenergin flöda vilket också betyder att jag går in i mina processer under resans gång.  Jag tror på inre vägledning, ingen yttre auktoritet ska bedöma våra färdigheter, kunskaper eller upplevelser.
Eva kom som 14-åring till USA med sina föräldrar och sin bror. Hon gick i High School och universitetet och kom ut som civilingenjör. En karriär inom pappersindustrin följde och hon hade ett välbetalt jobb.
– Hösten 1990 var jag utbränd. När jag blev friställd våren 1991 började jag studera terapi och personlig utveckling för min egen skull. Eva lärde sig att hitta tillbaka till livet och  är till stor del utbildad av pionjärer inom branschen i USA och Europa.
Ordet livsterapi används som samlingsbegrepp. Och den hjälper där skolmedicinen står sig slätt, det vill säga när symptomen är diffusa och man inte kan hitta någon medicinsk eller psykiatrisk orsak.
– Livsterapi hjälper dig att släppa spänningar, förlösa känslor från till synes obetydliga händelser samt läka såren från djupare trauman, förbättra din fysiska och emotionella hälsa och hitta hem till dig själv.  Att marknadsföra sina tjänster är inte helt lätt.
– Det gäller att kunna tala för sig och vara kreativ. Nu erbjuder jag, Eva, partyn. I stället för Tupperware kommer jag.
– Jag kan tala fritt från hjärtat om i stort sett vad som helst, det kan vara hur jag  lämnade en man som misshandlade mig, om olika familjemönster, övningar för personlig utveckling och så vidare.  I höst ska Eva ut i Europa och det blir Danmark, Österrike, Schweiz, Frankrike, Portugal och Spanien. Hon har knutit kontakter lite varstans.
– I Madrid ska jag på Friskis och Svettis och hålla programmet ”Lust att dansa”. Sedan funderar jag på om nästa tur går till Storbritannien eller USA.
– I Storbritannien är terapeuter som använder min bok intresserade av att hålla en fortsättningskurs. Men jag bearbetar också en stor bokhandel i Seattle, i de trakter där jag bodde, att ha ett program.
Nu bor Eva i Eksjö men bodde tidigare i Paradis utefter vägen mellan Broarp och Stensjön. Men hon har varit från Sverige en tid.
– Jag fick vägledning att flytta till Annecy i Frankrike och sålde allt och for i väg. Sedan började jag undra: Vad gör jag här? Jag åkte vidare ner till Rivieran.
– Under resans gång upptäckte jag att det handlade om en alkemistens resa.
– När jag kom tillbaka flyttade jag in till Eksjö stad, elva kilometer från min förra bostad. För att hitta hem var jag ute på resa i 700  mil! slutar Eva som verkligen ser ut att trivas med livet.
Lokalt finns Evas böcker naturligtvis på Eksjö Bokhandel.
Fotnot: ”Alkemisten” är en bok av Paulo Coelho som kultförklarats och som handlar om en andalusisk herdepojke som följer sin dröm att resa ut i världen och som sedan återvänder.
Göran Engström goran.engstrom@smt.se 0381-13200

Följ via epost - alla inlägg

Similar Posts