Världsarvshelg 16-18 september
Den 16-18 september går flera arrangörer samman och genomför en helg med extra många världsarvsaktiviteter! Passa på att uppleva, smaka på och njut av världsarvet Södra Ölands odlingslandskap!
Jag bidrar med en vandring på söndag 18 september kl 10:30
Upplev vidderna. Vi vandrar på gammal alvarväg västerut från Skärlöv
Samling vid parkering vid Mörbylångaleden/Ölandsleden norr om gamla stationshuset i Skärlöv
Sydöland är naturälskarens paradis. Att uppleva evigheten och tystnaden mitt ute på alvaret. Rymden, oändligheten, naturens alla skiftningar inspirerar till kreativt skapande och återhämtning. Vägen går genom landskap med obruten siktlinje, blickar man österut breder Östersjön ut sig bortom byarna. Ta med matsäck och sittunderlag, vi tar paus innan vi vandrar åter till parkeringen. Cirka 5,5 km totalt. Betesdjur i markerna, brukar vara kossor.
Maila eller sms:a gärna att du tänker komma.
Eva Dillner, Epost eva@evadillner.com, Mobil 0733 – 864 364
Restauranger, caféer och gårdsbutiker sätter fokus på maten från Södra Ölands odlingslandskap med speciella världsarvsmenyer.
– Föreställ dig världens största Alvar, en kalkstensmur och himlen – på den här vackra platsen ska vi smaka på öländska läckerheter, rapsoljor och bröd bakat på Ölandsvete, säger Charlotte Axelsson, guide och VD, Visit Kalmar Öland, som arrangerar smakvandringar vid Vickleby under både lördagen och söndagen.
Bönor, världsarvsmackor och potatis lyfts fram. Drottning Ödas restaurang i Össby har valt att sätta fokus på potatisen från Södra Ölands odlingslandskap:
– På hösten skördas potatisen, vilket är en av våra favoriter i vår matlagning. Av potatis kan man göra oräkneliga maträtter, och hos oss kan du smaka på ett tiotal olika rätter under världsarvshelgen, säger Amy Hedlund vid Drottning Ödas restaurang.
På Ölands museum Himmelsberga presenteras världsarvsrabbaten, om det gröna kulturarvet och växter i världsarvets trädgårdar. Föreningen Södra Ölands järnväg finns på plats vid Torngårds station och berättar om den 50-åriga järnvägsepoken. Bengt Kallenberg, flerfaldig vinnare av ”årets Ölandsfotograf”, arrangerar en fotovandring. Besökarna kan också följa med på alvarguidningar, poppa popcorn på järnspisen i Lundastugan, lyssna på spännande föredrag, gå litterära turer spana fågel och säl, delta i en forntida offerceremoni på Eketorps borg och mycket annat.
– Jag blir glad när jag ser programmet för världsarvshelgen. Tillsammans skapar arrangörerna ett stort utbud och bredden på evenemangen är imponerande. Hösten i Södra Ölands odlingslandskap är fantastisk och nu blir den ännu bättre, säger Emma Rydnér, världsarvssamordnare.
Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap
Ett världsarv är en unik kultur- eller naturhistorisk miljö som vittnar om människans eller jordens historia. Tillsammans fungerar världsarven som en stor bok där varje världsarv representerar ett kapitel och på så sätt bidrar med sin historia. Södra Ölands odlingslandskap är berättelsen om hur lantbrukarna i generation efter generation har skapat ett unikt odlingslandskap med radbyar, åkrar, sjömarker och alvarmarker.