Synpunkter: Del av Färjestaden 1:153 med flera (centrum)
Detaljplanen för centrum är ute på granskning. Jag har skickat in synpunkter. Du får gärna kopiera min text om du vill använda hela eller delar av den.
Synpunkter: Del av Färjestaden 1:153 med flera (centrum)
Till: miljobygg@morbylanga.se
Staden i världsarvet
Det är positivt att kommunen vill snygga till området och göra trivsamma bostäder.
Men… varför sånt fokus på lägenheter? Staden i världsarvet borde spegla och harmoniera med det unika landskap Öland är. En förtätad urban stad är raka motsatsen till Öland. En småstad med vackra hus och breda lummiga gator vore mer i samklang med den kolugna lantbrukskommun vi är. Höga hus och trånga gator ökar vindhastigheten. Med breda alléer dämpas vinden. Träd ger behaglig skugga och bjuder in fågelkvitter i stadsmiljön.
Målgrupp?
Färjestaden ska omvandlas till en välkomnande entré till Öland som upplevs som en sommar- och hamnstad med ett myllrande folkliv.
Om syftet är fler skattebetalare i kommunen måste man tänka permanentboende, som bor här året om och förhoppningsvis även jobbar på Öland. Bygg för den målgrupp som älskar oss som vi redan är. De som väljer att flytta hit, eller bo kvar, är företrädesvis människor som valt bort staden. De vill ha lugnet och tryggheten, samt nära till naturen.
Det går att bygga lägenheter med villakänsla, i två-tre plan. Med bredare gator och trädalléer ökas livskvaliteten. Innergårdar med odlingslådor och gemensam uteplats ökar trivseln.
Vi är en av de tryggaste kommunerna i landet. De som valt att bo och verka här har valt bort staden. Att bygga semesterlägenheter vid bron belastar vårt redan sköra läge med vattenförsörjning. Parkeringsplatser byggs bort runt Köpstaden. Hur ska folket ta sig till biblioteket eller butiken? Hur ska bron klara trafiken? Pendlingstrafiken över bron lär öka, vi behöver inte sov-städer, vi behöver bo-städer.
Att bygga för stadsmänniskor, som i bästa fall pendlar till ett jobb i Kalmar är inte hållbart. Tror man i kommunhuset att det inte går att skapa jobb på Öland? Trots avsaknaden av nybyggnation i någon större utsträckning i byarna flyttar folk hit. Ungdomar väljer att stanna kvar. I kölvattnet skapas nya företag och jobb. Det är en varsam utveckling som förstärker och bevarar det vi har – en sista skärva av det gamla Sverige.
Värna de jobb vi har
Jobb som försvinner? Beijers, kommer de ens att bli kvar i kommunen? I nuläget är de ett av dragloken till centrum. När ett antal ärenden kan hanteras inom rimligt avstånd gynnar det all handel och verksamhet i närområdet.
Ett köpcenter utan ordentlig parkering? Med parkeringsbrist och krångel att ta sig ner via trånga gator till hamnområdet lär det bli många som åker till Kalmar i stället för att tävla om sista parkeringsplatsen. Kommer Köpstaden och dess butiker att överleva? Hur många jobb går då förlorade? Nu finns det en mängd olika butiker och matställen inom ett område som är lätta att ta sig till, parkera och sen flanera och botanisera. Den charmen försvinner helt i den urbana staden.
De få jobb som finns på Öland ska vi nog vara rädda om.
Skatteintäkter
Det återkommande argumentet: “Nej, det handlar om skattekraft och att vitalisera Mörbylånga kommun. I slutändan är det som är bra för Färjestaden också bra för södra Öland. Inflyttning skapar arbetstillfällen, pengar in på kommunkontot och ökar attraktionskraften på fastighetsmarknaden – för hela kommunen.”
Var hamnar alla de där skattekronorna? Under 20 år har kommunen byggt bostäder runt Färjestaden. Sen har det behövts skola, vårdcentral, äldreboende, sporthall och så vidare – i Färjestaden. Hur det gynnar resten av kommunen är vi nog många som undrar över. Måhända det finns lite större låneutrymme att påskynda utbyggnaden av VA. Men seniorlägenheter som efterfrågats i många år i Södra Möckleby och Grönhögen har ännu inte nåtts av pengaregnet. Hela Öland har redan en attraktiv fastighetsmarknad.
Vem ska vi bygga för? Någon som redan förälskat sig i vår unika natur? Eller stadsbon som kan bo var som helst? Vi har bara ett Öland.
Eva Dillner 15 maj 2025
Observera att samrådet för ÖP 2045 är ett separat ärende, den handlar om hur kommunen ska utvecklas de närmaste 20 åren.