| |

Vad tycker folket?

Dela

Jag har fått många svar på senaste inlägget där jag ställde frågan VAD TYCKER FOLKET? Eftersom det också varit tidigare diskussioner och mailtrådar har jag försökt samla ihop allihop så vi inte tappar bort viktiga synpunkter:

Om grupperna ska vänta på varandra, händer inte mycket, utan det blir som med alla andra försök, att allt rinner ut i sanden. Utan välj ut något som ligger nära tex. hamnarna. Här finns redan ett grundarbete, så det är bara att få kommunen att följa upp förslagen där. Att få kommunen att arbeta med ödehusen, är inte heller så lång start sträcka. Det är viktigt att man kan se resultat, och inte bara socialt umgänge på gruppernas möten.


Besöksnäringen tror vi är mycket viktig. Det skapar förutsättningar för näringsidkare men också för att folk kommer hit och ser hur fint det är här och då kanske vill skapa ett permanentboende alt fritidsboende eller återkomma som turist. Då är det viktigt tror vi med en samsyn mellan turism och lantbruk. Vi vill värna om det som finns här nere och skapa turism som passar med det vi har här ; natur, lantbruk, Alvaret mm. Vedic art är ett bra exempel på det. Ett annat är ju cykelleden att kunna kombinera med ovan dvs natur, lantbruk och kanske matkultur -ekologiskt. Här kanske gårdsbutiken kan vara en drivande kraft. Någon form av samkoordinering behövs dock. Kultur i form av kalkbrotten vore en annan bra idé. Vad händer med cementfabriken i Grönhögen? En stor kostnad att göra i ordning men har ngn tänkt på att marknadsföra den redan nu som t ex en inspelningsplats för filmer- andra produktioner?? en intäktskälla innan man vet vad man ska göra med området. Det kanske av säkerhetsskäl inte funkar men visst vore det en häftig plats. Nu när man har rustat upp hamnen så känns det angeläget att färdigställa det området på ett bra sätt. Vad kan göras där? Vi vill inte ha ett nytt Byxelkrok men det är en fin plats som många söker sig till så ngt bör finnas där som skapar intresse för folk att besöka. Förhoppningsvis får vi fler båtturister och vad kan vi locka dem med?


Det jag tycker är viktigt när det ska byggas fler bostäder är att de nya husen smälter in i den övriga bebyggelsen alltså inga höghus! Förtätning är tydligen på modet och det är något jag inte gillar! Jag tycker det är viktigt att det även framöver finns grönområden kvar i vår lilla by och inte bara det stora Alvaret! 


Om vi vill behålla det syd-Öland, som också är ett världsarv, bör ny bebyggelse foga sig in i befintlig och gärna spridas på många småsamhällen. Inget Miniatur-Åre i Grönhögen som bryter upp den helhet som är SydÖland, och som in mina ögon skulle förstöra det historiska och visuella Grönhögen själv, och få många av våra vänner på besök att ta Östra sidan..


Här kommer lite tips och idéer från oss i Ventlinge. Samt kommentarer om det ni redan har på er lista. Nu hoppas vi bara att det händer något. Var många år sen dom började med möte i Medborgar huset men det är tyvärr inte mycket som hänt sen dess.

Strandskydd

Bostäder       Seniorboende       Inflyttning Här finns det mycket att göra. Det finns även mark som kommunen äger som det kan byggas på.  För länge sen läste jag i en tidning om ett samhälle som ville utvecklas. Då sålde kommunen tomtmark till dom som ville billigt.  Dom som byggde och flyttade in var tvungna i gengäld att bo där i minst 10 år för att få tomten billigare. Blev succé. Barn familjer är ju det som skulle önskas mest då dom förhoppningsvis blir kvar längre. Bostäder /tomt marker ska i första hand gå till dom som redan bo här nere om någon vill byta. Andra hand till dom som vill bo här på lång sikt.  Ett boende för äldre vore perfekt att bygga mitt emot stugbyn. Då har dom som bor där relativt nära till affären. Bor man här nere och ska jobba i Kalmar tycker många det är för långt. Här behöver vi påpeka att bor man i Stockholm sitter folk i kö till sina jobb minst en timme.

Hamnarna    Båtfärja Precis som en del sa för många år sen vore det mysig med lite små bodar i hamnen där man kan sälja olika saker.  Då menade folk att kommunen skulle ordna detta. Kommunen kan ju inte ordna allt.  Men om jag t ex vill ha en bod där nere ska inte kommunen säga något att jag inte får och det ska inte vara 10,000 bestämmelser.  Det måste vara enkelt.  Båtfärja har också varit på tapeten innan. Å jag undrar om det inte gick någon sådan ett år men bara några få gånger. Såg dock inga annonser om det. Men tänk en bilfärja som kunde ta bilar. Turisterna skulle öka väldigt bra. Samt att vi fick det enklare om vi vill till södra Sverige.

Cykelleden       Toaletter   Lägger till Soptunnor här. När dom väl få pengar igen att bygga klart cykelleden så kommer den bli kanon.  I Ventlinge behöver det upp en skylt att cykelvägen svänger ner. Många kör rättfram. Det är jätte farligt att cykla där. Vägen är jätte smal och det är en kraftig krök. Har själv ring och stött på om detta både till Peter som är näringslivschef och till han som har hand om cykelleden. Men inget har hänt.  Det måste upp en skylt jätteviktigt så folk slipper cykla på vägen. Offentliga toaletter behövs också lite varstans. Likaså soptunnor. Finns en liten liten vid rastplatsen i Albrunna den räcker inte långt. Om jag är rätt informerad om detta så har folk misskött sig och då har trafikverket tagit bort dom stora. Såg en kvinna i Färjestaden som kom till Ölands köpstad hon hade bakluckan öppen och där låg massor med soppåsar. Hon försökte trycka i så många det gick i dom små som finns där.  Är ju inte så konstigt att dom försvinner.

Ställplatser Flyttar upp ställplatser för detta hör ihop med punkten över. Husbilarna ökar för varje år. Å det är ju jättekul. Vi har nu våran egen ställplats i Ventlinge, Grönhögens ställplats, Campingen i Näsby och sen Drottning ödas i Össby. Lite  längre norrut så Har vi Båtklubben i Degerhamn får ha några husbilar framför den röda ladan samt campingen i Sandvik. I nu läget räcker detta för att få in alla husbilar/husvagnar som vill komma. Det vi och jag tror att vi inte är ensamma är att många husbilar vägrar åka in på en ställplats för dom vill inte betala dom vill bara fri campa. Vi som driver ställplats har ibland stora problem med att dom kör in tankar vatten, tömmer både toa och slänger sopor och sen åker dom utan att säga till eller betala. Det som händer är att dom som verkligen vill betala får lida för detta i slut ändan. Priserna höjs.  Ska tillägga att vi satt upp skyltar att vi inte tar emot dessa utan bara dom som bor på vår ställplats. Kvarnkrogen har problem med att både husbilar och badgästerna slänger massa soppåsar hos dom.  Här kan kommunen göra mycket. T ex i Albrunna har dom rastplats där man kan tömma toaletten. Här borde dom ordna så det även går att fylla på vatten och slänga soppor.  Sätt upp en betalautomat så tjänar dom en slant på det. Borde finns några sånna stationer runt om på hela Öland. Tömning och fyllning samt slänga soppor.  Finns det område man inte vill att husbilarna ska stå så måste man sätta upp riktiga skyltar. Tyvärr räcker det inte med camping förbjuden.  En husbilsägare tycker att han har rätt att stå där i alla fall så länge han inte tar ut markiser eller bord och stolar. Men så länge du sover i din bil är det camping.   Så skyltar med en överkryssad husbil dom tider man inte vill ha bilarna där. Utländska turister framför allt men även vissa svenska turister. Måste bli informerade om att man kan inte göra upp eldstäder på sommaren när det är torrt i naturen eftersom här på Öland har vi skiffer sten. Skiffersten innehåller olja och kan ta sig i backen. Vi har jätte problem i ekskogen med detta. Har själv sett när dom eldar på backen när det är eldning förbud. Då var lågorna mellan 50cm till 1 meter höga.  Säg att det tar sig under jorden kommer upp ett par hundra meter bort. Tex i bondens sädåker. Vilka förödandekonsekvenser det skulle bli.

Kalkbrotten i Grönhögen och Albrunna Här måste det upp mer soptunnor så folk kan slänga sitt skräp så dom inte slänger skiten hos Kvankrogen och på andra ställen. Har faktisk inte själv varit där uppe på sommaren för vi har fullt upp då. Men om det inte finns så bajamajor som är fräscha. Enklare bås eller vad man ska kalla det för så man kan byta om lite snabbt. Vet inte om dom är kvar men för många år sen i Köpingsivk så hade man typ 4 väggar ben och huvuden syntes. (Huvudet beroende på hur lång man var.) Ett par såna samt någon hylla så man kan lägga kläder och handduk så man slipper lägga det på backen.  En liten mini kiosk som servade med dricka och glass. Perfekt för en som inte är så gammal att ha som sommar jobb. Någon man måste lösa är så dom som har svårt att gå kanske även handikappade kan ta sig dit. Stort minus.  Man borde kunna göra en parkering precis innan för grindarna med. För när det är som värst räcker inte den nuvarande parkeringen till.

Bad / Parboäng: Här borde kommunen lägga in en bra insats.  Det är ju tack vare kommunen inte detta fina bad finns kvar. Det är många som frågar efter det. Barnvänligt fint. Likadant här bajamajor och lite bås för omklädning. Fixa bättre parkering. Samt betala Johan för att sköta om standen och ordna till en parkering.

Alunskolan Ett måste för att vi på södra Öland ska kunna vara kvar och kanske få hit folk.  Försvinner den då kan vi lika gärna stänga ner allt. Vi har ju stora barn men förstår ju att den är jätte viktig.

Kultur/konserter/samlingslokaler För ett antal år sen hade dom olika konserter och jippo på Eketrops borg. Dessa var väldigt populära. Alltid mycket folk. Detta hoppas jag att dom tar upp igen för det skulle gå riktigt bra. 

Samordnad turistinformation Vi har under några år alltid åkt och hämtat den info vi vill ha på turistbyrån. Är långt ifrån alla som stannar på turistbyrån. Många frågar också efter turist info när dom kommer. Så det behövs. Här tycker jag att Turistbyrån kan bjuda lite mer på sig själva. Varje år kan dom skicka ut ett mail till alla som har någon form av turistnäring, I det mailet ska en liten bild av varje turist broschyr och en lite kort beskrivning finnas med. Sen ska man kan kunna beställa att så och så många behöver man. När detta är färdigt få dom sen ge sig ut och dela ut detta till oss. Då får dom också se hur vi alla har det och dom kan lättare rekommendera det som passar bra till turisterna när dom frågar.

Mini golfbana i Grönhögen eller här om kring: Detta tror jag skulle bli mycket populärt. Mini golf kan alla spela från man är liten till man är gammal. Lite soffor runt banan så man kan vila sig om man behöver.

Bemötande och handläggningstider på kommunen Kommun måste bli snabbare och framför allt positivare. Kommunen ska inte motarbeta och komma med pekpinnar hit och dit. I stället hur kan vi hjälpa till så det går fotare och så allt bli på bästa sätt.

Med tanke på att det är många äldre här nere och givetvis alla andra med. Jag har länge funderat på att laga mat är inte det roligaste som finns. Å jag är säkert inte ensam. Många äldre tycker säkert det är jobbigt. Då har jag funderat på kan man inte höra med Gillis på Arontrops kroppkakor om han skulle kunna tänka sig att köra ut mat en gång i veckan till oss i söder.  Tänker sär här att på lördagen får man en matsedel via mail. För dom som inte har mail ska man kunna ringa ett speciellt nummer då menyn för nästkommande vecka läses upp.  Sen innan söndag kväll tex kl 20.00 ska man ha mailat in eller ringt in och beställt tex jag vill ha maten som är på måndag, onsdag, torsdag och fredag. Sen fryser dom maten åt en som man vill ha å sen varje fredag kör han ut med maten. Å då tänker jag att man kan ha olika hållplatser så man kan hämta sina matlådor tex vid kyrkan i södra möckleby, Kyrkan i Ventlinge och så fler stopp om det behövs på lite olika ställen.. Skulle det bli väldigt många kanske han får köra ut fler gånger i veckan.  Jag tror detta skulle bli en succé. Maten dom har där uppe är både god och vällagad. Hade vi  hart en lika bra restaurang här nere kunde man anlitat dom. Men tyvärr har vi inte det.

Finns så mycket man kan göra. Om bara viljan finns och det finns någon som vill och kan driva olika saker.  För många år sen var High Chaparral intresserade av att starta en anläggning här. Tyvärr blev det inte. Vissa skrek rakt ut att det kan vi inte ha. Men hade vi fått hit det tror jag det  hade rörst sig om ca 200 jobb under  hela året. Sånt kan vi inte gå miste om.  Skulle vi ta en bit av alvaret till ett sånt  här projekt är det inget vi förlora på. Det finns så mycket alvar å vi måste kunna se framåt och hur vi ska kunna få hit folk.  Något jag också tror på vi hade haft väldig nytta av är ett riktigt vatten land som kunde ha öppet både sommar och vinter. Eller varför inte en mindre Lalandi som finns i Danmark. Dom har två och dom är otroligt populära. Vattenland, bio, isbana, spa mm finns hur mycket som helst.  Men man måste hitta någon som kan och vågar satsa. Men kommer den chansen får vi inte säga nej då måste vi ta den och göra allt för att det ska funka.  Tänk 200 nya jobb helårs här nere. WOW.


Hur påverkas bensimackarna i Södra Möckleby och Seby?

Lokal turistbyrå. Vad hittar man på Sydöland? Kontakter, info, flyers, kartor… Bondgårdsbesök. Öland runt buss. Strukturera upp kalkbrottet i Grönhögen. Badbuss. En ny kommun: Södra Öland” kanske kunde vara något…


Förslag om hundrastgård. När de ändå ska återställa efter pirbygge/muddring i Grönhögens hamn skulle man lätt kunna sätta staket söder om gamla boulebanan – med passermån både vid vägen och havet. En enkel åtgärd som skapar trivsel och gemenskap.


Listan är lång ser jag. Eftersom jag bor i Grönhögen är det här jag har synpunkter på utveckling inte avveckling. För att orten skall vara trivsam bör kommunen satsa på baden. Öland är ju ändå strand och bad även på Södra Öland . Vore trevligt med utveckling av hamnen. Ett par bodar med lite försäljning på sommarn så det är lagom trivsamt att promenera där. Omgivningarna är viktiga. Se dämmet i Färjestaden. Sen bör cykelvägen bli färdig. Naturen har sin egen dragningskraft. Boendet är bra för att locka fler till boenden som skriver sig i Mörbylånga. Följer detta med spänning.


Saknar badet vid Parboäng!!


Badet i Parboäng var så mysigt, dit cyklade vi ofta o njöt. Hoppas det kan utvecklas positivt i framtiden.


Jag flyttade hit för fyra år sedan och en av anledningarna var att jag behöver tystnad, lugn och ro. Pga långvarig stress blev jag svårt sjuk. Det är det som är min viktigaste synpunkt i det hela. Pigga upp området vid hamnen. Saknar känslan av att ha ett torg, en naturlig mötesplats. Gärna bänkar utmed grönområdet mellan hamnen som görs i ordning och fram till gränsen vid Parboäng. Kanske en Grönhögens Dag, eller marknad för mat och dryck från södra Öland. En bilpool? Jag har ingen bil sen ett år tillbaka. Jag är nog den enda som cyklar till affären i ur och skur. Busstrafiken är inte den bästa men det funkar bra om man lär sig hur tabellen funkar. Driv gärna frågan på Kvarnen om åretruntboende kan få lite rabatt på matsedeln. Bygg inte sönder vår fina lugna by.


Få igång badstranden vid Parboäng, utveckla badplatsen vid hamnen, ha fik/ resturang året om, bastu, utegym, sittplatser mm vid hamnen.


Bastu och badstege i hamnen.


Utegym vid hamnen.


Det gäller att man går försiktigt fram.


Innan uppstarten av Nätverk Sydöland bad jag om synpunkter på inlägget Idérika Sydöland. Nu har jag tröskat igenom mail och FB kommentarer:

Det är väldigt mycket Grönhögen, södra Öland är ju mycket mer. Fåglar, natur, kultur, tomma lokaler för någon entrepenörintiktad person, fina sandstränder på östra sidan…….. listan kan säkert göras längre.


Utan byggbar mark får vi ingen nettoinflyttning- en förutsättning för alla goda idéer. En av idéerna som lyfts fram är kontorshotell. Om det finns byggnad som lämpar sig för ändamålet? För små företag typ konsultverksamhet, försäljning och liknande. I coronatider med mer hemarbete öppnar tanken för en flytt men det finns ju även problem med detta när gräns mellan jobb och fritid suddas ut. Kontorshotell kan ge det sociala livet som nog är viktigt för att trivas och kunna prestera.


Parkering Hamnvägen/Badvägen.


Driv frågan om vatten från reningsverket så vi slipper se en uttorkad sjö i 6 månader. Idag spolas det renade avloppsvatten från reningsverket i Grönhögen ut i Kalmarsund. Kvaliteten på vattnet är så bra så att det skulle kunna användas för att bevattna grödor. Med en ytterligare rening med hjälp av ozon skulle det vara i princip drickbart och skulle kunna pumpas ner i ” golfsjön”. Det skulle innebära att grundvattnet på Alvaret inte skulle läcka ut i golfsjön och förutom att golfbanan kan bevattnas så kan även Norrgården bevattna delar av deras odlingar. Vattnet är näst intill rent och släpps ut många hundratals mera ut i sundet. Förr låg reningsverket vid böjen i Badvägen och fyllde säkert inga som helst krav på rening.


Fräscha upp Medborgarhuset. Ta bort staketet vid vägen.


Besöksparkering MBABs hyreslänga. Få bort bilarna från gatan.


Finns det byggnad som skulle lämpa sig som kontorshotell, nästa steg efter att ha jobbat hemma under Coronan. Kommunen ska bygga nytt äldreboende. Har de ens tänkt tanken att lägga det i en av Sydölands byar?


Följ upp projektet “Utveckla hamnarna på syd Öland”, som Johan Persson gjorde. Begär av kommunen att de inventerar alla ödehus, och tar kontakt med ägarna. Kanske kan någon ny syd ölänning flytta in. Se Lessebo Kommun.


Claes Elinder samlade sina tankar i boken Rädda Sydöland. Om du inte läst den kan du ladda ner som pdf-fil. https://alvarsamt2.wordpress.com/2020/06/29/nytt-stalle-att-hamta-boken-pa Claes: “Idén – som spolierades av covidden- var att boken skulle diskuteras vidare på stormöten för att få fram en samsyn inom Sydöland. Därefter skulle vi kunna göra ett gemensamt upprop och sätta tryck bakom orden.”Tills vi kan ses IRL, en sondering: Har du läst boken, och vad tycker du – innerst inne?

Ett flertal kommentarer instämmer med Claes Elinder och punkterna han för fram i boken Rädda Sydöland:

  • en bofast befolkning som grund
  • strandskyddet (ny utredning nov 2020, kommunen kan påverka nu!)
  • cykelvägen
  • VA till fyren
  • inflyttning golfare, utlandsboende m fl
  • prioritera planläggning Grönhögen (på gång)
  • sänk kommunalskatten
  • helhetsperspektiv och sunt förnuft
  • vänd nejmyndigheter till ja
  • Sydöland är ett guldägg

Bra skrivit om cykelleden, den f.d.vandringsleden.


Intressant att det nu finns ett så tydligt intresse för sydöland även om denna sida har stort fokus på Grönhögen. Utveckling har ju pågått sen en tid tillbaka. Fiberbredbandet lades ner 2016-2018. Projekt samordnat av SMby Sockenförening för hela sydöland. Ölands Södra Slinga kom till 2015 för att gemensamt marknadsföra företag och verksamheter på sydligadte Öland, för besökare och fritidsboende. Undet 2015 och framåt samarbetade sockenföreningen med Mörbylånga kommuns integrationsavd för att öka inflyttningen till lediga lägenheter och få fler barn till Alunskolan, som hade tappat elevantal. Under flera år har samtal förts med kommunens ledande politiker och tjänstemän om KLTs otillräckliga turer både söderöver och på.östra sidan. Kan vi nu samlas i Nätverket Sydöland för att enas i frågor som rör vår utveckling så kan det komma att hända än mer. En stor fråga för framtiden är hur och var de äldre, som av olika skäl behöver alternativa boenden och omsorg, ska ta vägen. Sen 1,5 år jobbar sockenföreningen med dessa frågor med deltagare från både Näsby, Grönhögen och SMby/Degerhamn. Bra att vi blir fler som tar tag i det som måste göras.


Att ha fortsatt koll på att detaljplaneändringen går framåt, så inte tjänstemännen släpper det, för som de ser det, viktigare saker. För ganska exakt ett år sedan var Johan Perssons projekt “Utveckla hamnarna på södra Öland” färdigt. Det är ett bra arbete där han träffat representante vid alla hamnar, och fått deras synpunkter och önskemål. Det projektet är värt att följa upp så att ideerna inte hamnar i någon skrivbordslåda. Sedan ditt påbörjade arbete med att få människor att vilja bosätta sig här, är mycket viktigt att fortsätta med.


Försöka påverka att det planerade nya äldreboendet läggs på Sydöland isf Färjestaden. Både för att det finns många äldre här och för att det kan skapa arbetstillfällen.


Som det ser ut har jag svårt att tro att vi kan få hit yngre familjer med arbete, däremot pensionärer med golf och fågelskådning som hobby. Naturligtvis, den unika naturen lockar säkert men är man i arbetsför ålder räcker säkert intresset till en sommarbostad men knappast att flytta hit. Jag tror att det vi ser nu i coronatider med mer hemarbete kan öppna en del ögon men det finns ju även problem med detta när gräns mellan jobb och fritid suddas ut. Så jag tror att någon typ av kontorshotell kunde hjälpa till. Jag hade själv en medarbetare i slutet av mitt arbetsliv som vi hyrde in på ett sådant kontorshotell i Alingsås, HK låg i Stockholmstrakten, och han hade där det sociala livet som nog är viktigt för att trivas och kunna prestera. 
Att det finns tomtmark att bygga på är ju viktigt men det verkar ju röra på sig där.
Finns det lämplig lokal att bygga om till kontor och planer för tomtmark så kan man ju inrikta sig på små företag typ konsultverksamhet, försäljning och liknande och aktivt bearbeta dessa för den livskvalitet vi kan erbjuda här genom en flytt hit.


Nu gäller det att vi strukturerar upp arbetet och sätter igång! Nästa möte för nätverket är 28 januari. Dels behöver vi arbetsgrupper, förslagsvis Bygga/Bo, Hamnar, Lågt hängande frukter, Cykelleden (dragning/utformning), Finansiering, dels behöver vi en Avstämningslista (skolan, strandskyddet, mackarna m fl). Diskussionen om vart vi är på väg måste tas. Hur skapar vi balans mellan byarna, mellan lantbruk/turism, mellan inflyttning/besökare. Vad klarar vi oss inte utan? livsmedelsbutik, bensinmack, skola, äldreboende…

Jag har äntligen hittat en karta! Nätverk Sydöland omfattar de sex sydligaste socknarna på Öland: Smedby, Södra Möckleby, Ventlinge, Ås, Gräsgård och Segerstad.

Idéer och förslag fortsätter att komma in, jag lägger till dem här så samlas allt på ett ställe:

2 mars 2021. Tänk om det kunde ligga en båt i hamnen som har några hytter att hyra och som har en restaurang och bar. I Stockholm finns det ju fler sådana och det är så mysigt att sitta där och äta och vara på vattnet.

15 mars 2021. Underlätta för personal och säsongsarbetare. Det behövs boende. Lägenheter som kan hyras kortare eller längre perioder saknas. Hyresrätter i kommunala bostadsbolaget MBAB är endast för permanentboende skrivna på adressen. Bättre kollektivtrafik. En shuttlebuss med 10 platser som åker runt mellan Mörbylånga, Ottenby, upp på östra sidan tillbaka till Mörbylånga. Hela dagen under säsong, med tider som passar personal och anslutningsbussarna i Mörbylånga. Bussen skulle inte köra bara turister, utan även personal – morgon, middag, kväll. Kommunen och regionen borde vara intresserad av att stödja ett litet bussbolag här på södra Öland, tex. Thomas buss.

På norra Öland har så gott som alla företag gått samman och gör en egen gratis karta. De arbetar i föreningsform, och överskottet från kartan använder de till annat som gynnar bygden. Före coronan hade vi ett möte om den här iden med Södra Möckleby sockenförening, Elisabeth Pettersson som sköter allt runt kartan kom och berättade. Hennes kontaktuppgifter, om du tycker det här är intressant, vilket vi tycker, är 0703766925, elisabeth.petersson@appeltoft.com. Elisabeth i norr, sa att hon kunde hålla i allt arbete, men vi andra företagare behöver pusha för idén till andra.

close

Följ via epost - alla inlägg

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.