Är vi i stan?
Sydöland är en vandrares paradis. Att uppleva evigheten och tystnaden mitt ute på alvaret. En stilla frukost i Ottenbylund eller Västra mark. Känna historiens vingslag vid Tingstad flisor. Rymden, oändligheten, naturens alla skiftningar ❤️
Det var så fina artiklar i Ölandsbladet om både cykling och vandring men ingen verkade medveten om den radikala förändring som skett. Jätteroligt att både Ölandsbladet och Mörbylånga kommun uppmärksammar det fantastiska vandringslandskapet och alla leder som finns att upptäcka. Men vet man inte om vad som händer på sträckan Enetri-Skärlöv?
Är vi i stan? Vart tog vandringsleden vägen? Eketorps borg i söder Fika norr om Eketorp
Är vi i stan? Jättekul för cyklisterna att de fått en fin cykelväg. Men varför har man lagt den ovanpå vandringsleden, en av tolv signaturleder, som kronprinsessan Victoria valde ut som landskapsled. Det gör mig gråtfärdig att man marknadsför detta som en vandringsled. Det är det inte längre. Från Enetri ända upp till Skärlöv är planen att göra om leden till gång/cykelbana likt man finner i alla städer. Men var ska vandraren ta vägen?
På dagens utflykt (24 juni 2020) startade jag från Eketorps Borg och vandrade norrut. Efter 1,5 km tar leden slut för den som vill vandra i naturen.
Staffan Lagerström med bloggen alvarsamt har skrivit åtskilligt om cyklarens perspektiv
Sträckan Solberga Skärlöv var ute på samråd tidigare i år. Ett långt inlägg men så här skrev jag:
Synpunkter samråd cykelväg på vandringsleden mellan Skärlöv och Solberga
Den föreslagna dragningen av cykelvägen går på den nuvarande vandringsleden som är en av tolv signaturleder i Sverige:
STFs 12 signaturlederSverige erbjuder många olika vandringsleder i såväl fjällmiljö som i flackt landskap. För att underlätta inför din nästa vandring har vi gjort ett urval av Sveriges mest spektakulära leder – vi kallar dem signaturleder. Kännetecknande för de 12 signaturlederna är den vackra naturen och att de är karaktäristiska för sin landsdel. Tillsammans ger de 12 lederna en bred bild av Sveriges vandringsutbud och natur.
DETTA KÄNNETECKNAR EN SIGNATURLED
• Leden är vacker och innehåller spektakulära naturupplevelser.
• Ledens naturtyp är karaktäristisk för sin landsdel.
• Leden är lättillgänglig och går att nå med kollektiva transportmedel för att minska miljöpåverkan.
• Leden lämpar sig både för erfarna och mindre erfarna vandrare.
• Leden är utformad som en rundtur alternativt att det är enkelt att ta sig till starten och från målet.
• Leden är minst 30 kilometer eller tre dagar och som längst 100 kilometer eller 7 dagar.
• Det finns boende eller övernattningsmöjligheter i anslutning till leden.
• Leden är kvalitetssäkrad och har tydlig märkning samt information med skyltar, riktmärken och platsangivelser.
• Tillsammans ger de 12 signaturlederna en bred bild av Sveriges vandringsutbud och natur.
Signaturled Öland
Tack vare det annorlunda odlingslandskapet är hela södra Öland sedan år 2000 världsarvsklassat av UNESCO. Öns geografiska läge, kalkberggrunden och det milda klimatet har tillsammans med människans påverkan skapat dessa förutsättningar. Genom det karga och vackra världsarvet löper Mörbylångaleden, som är vår signaturled.
Leden marknadsförs även av Mörbylånga kommun och Ölandssidor via kartor, broschyrer och hemsidor som en vandringsled:
Samråd cykelväg Karta vandringsleder Signaturleden Söder om Skärlöv Mörbylångaleden Skulpturleden Skulpturleden
På första delen söder om Skärlöv ligger även Skulpturleden.
Skulpturleden är en naturupplevelse som också blir en konstupplevelse. Det är en fyra kilometer lång sträcka av Mörbylångaleden som längs vägen bjuder på tre skulpturer av konstnärer från Öland och Småland. Skulpturleden startar vid Skärlöv gamla station och följer gamla banvallen i kanten av Stora Alvaret, till Mellby. Det tar ungefär en timme att i lugnt tempo gå leden fram och åter.
Skulpturleden är densamma som Mörbylångaleden, Turistföreningens signaturled, dvs befintlig vandringsled som ni vill göra om till cykelväg.
Även Kronprincessan Victoria valde att lyfta just denna vandring genom Sveriges landskap.
Kronprinsessans nionde landskapsvandring gick utmed Ölands sydöstra kust. Vandringen startade vid Seby läge, gick sedan till Gräsgårds hamn, över Alvaret till Eketorps fornborg, och avslutades vid Ås kyrka i Ottenby. Varje landskap besöks under en dag där Kronprinsessan vandrar för att uppleva en del av Sveriges unikt tillgängliga och variationsrika natur. Kronprinsessan önskar också att i samband med sin vandring genom Sverige lyfta värdet av friluftsliv och rörelse.
Tidigare i år (februari 2020) skrev jag följande insändare till Ölandsbladet:
Cykelleden – har man tänkt på vandraren?
Jag vandrade del av Mörbylångaleden mellan Eketorp och ner mot Enetri för några veckor sen. Vandringsleden håller på att göras om till grusväg när cykelleden dras längs tidigare vandringsleden. Tanken är att vandrare och cyklister ska samsas längs vägen. Som vandrare är jag kluven till att dela naturstig med cykelturister, men definitivt bättre med grus än asfalt som beläggning. Det blir ju några mil mellan Enetri och Skärlöv som görs om från vandringsled till grusväg, det blir även ett antal kilometer i Ottenby. Har man tänkt på vandringsturismen som nu ökar och intresset växer? Har man tänkt på de som bor här som faktiskt vandrar lederna till vardags? Jag älskar att bo här med tillgång till så många fina vandringsleder. Men grusväg är tyvärr inte samma sak, det är långt ifrån känslan av gräs under fötterna och det fridfulla strosandet i naturen. Det är positivt att man anlägger cykelled, det kommer många att få nytta av, men tänk även på de som nyttjar apostlahästarna. Det skulle även vara finfint med uppdaterad karta med tänkt sträckning och uppdaterad hemsida. Det måtte ju finnas tillräckligt många kommunikatörer på kommunen att hantera den enkla uppgiften.
Leden söder om Eketorp mot Kärra mars 2020 Ottenbylund Skärlöv mot Kastlösa
Att helt enkelt meja ner befintlig växtlighet och anlägga en 3 meter bred grusväg som man gjort runt Eketorp känns inte som den optimala lösningen (edit, nu blev det ju ännu värre med asfalt/oljegrus som om vi vore i stan). Jag tror man kan tillfredsställa flera perspektiv. Det går att göra en mjukare väg som både går att vandra och cykla på. På leden Skärlöv mot Kastlösa är det gräs i mittrenen, vilket gör det möjligt för både vandrare och cyklister att använda leden. Om man tittar på Ottenbylund är det vägar som både går att vandra och cykla, fast i min åsikt bör lunden åtnjutas stillsamt till fots. Bifogar exempel från Ottenbylund och sträckan Skärlöv-Kastlösa.
Jag tror jag det är jätteviktigt att man beaktar fler perspektiv än bara cykelväg. Vi är många som vandrar, som fågelskådar, njuter av naturen, promenerar med hundar på denna led, i tillägg till djurlivet som rör sig i området. Idag är det en av 12 signaturleder i Sverige, den marknadsförs som vandringsled av Turistföreningen och Mörbylånga kommun.
Jag upptäckte vandringen i Eksjö kommun via Friluftsfrämjandet, vi vandrade en mil i veckan, dessutom tillsynsvandringar på Höglandsleden två gånger per år. Kärleken till naturen har jag alltid haft, sedan sommaren 2018 bor jag permanent i Grönhögen, sedan november i mitt nybyggda hus. Jag älskar att bo här och vandringslederna är en av anledningarna. Om jag ska vara helt ärlig, och självisk, vill jag behålla lederna för fotgängare. Likaväl som cyklister och bilister inte riktigt går ihop, likaväl är vandraren, strosaren, fågelskådaren, i otakt med cyklisten. Att utveckla Öland varsamt är viktigt, förstör inte en fantastisk vandringsö bara för att nu ska alla cykla. Lägg cykelleden på en annan sträckning. Charmen med landsbygden är att den inte är tillrättalagd storstad, man får uppleva naturen som den är. Gå varsamt fram.
PS Jag finner det obegripligt att man helt enkelt gör om en vandringsled till cykelled. Vi saknar ju inte direkt plats härnere. Var finns perspektivet? Var finns förståelsen för icke tillrättalagd natur, som människan är i så stort behov av? Att vandra är en naturupplevelse som berikar på så många plan. Förslag på ledord:
”Varsam utveckling som förstärker det som gör Sydöland unikt.”
/DS
Får du några synpunkter från någon om din syn på vandringsleder/cykelleder? Hör du av ledansvariga eller politiker – på nåt sätt? Det handlar ju om ett stekhett “Ölandsämne”, som fel utformat kan leda till stora negativa konsekvenser.
Jag mailade till världarvssamordnaren Emma Rydnér “Jag vet inte vem som koordinerar förändringar i vandringslederna, men jag har reagerat på det som händer på östra delen av Mörbylångaleden. Jag förstår inte varför man inte kan göra både och. Man behöver inte förstöra en vandringsled för att dra cykelled. https://evadillnerblog.wordpress.com/2020/06/24/ar-vi-i-stan/ ”
och fick svaret “Tack för dina synpunkter. Jag lägger till kommunens natur- och fritidsutvecklare i det här mailet, även om han just nu är på semester.”
Om det inte kommer svar från Matheus Tholin efter semestrarna tar jag upp tråden igen. Jag tänker att i första hand reder man ut det via tjänstemännen, men ibland är det ju politiska beslut som ligger bakom. Lite av en djungel att re i.
Tack för att du håller ämnet levande.
Ok. Det är bara att vänta och se. Räknar med att du tar upp tråden igen då/om något händer i frågan…
Jajamensan. Tror jag ska göra så att jag lägger uppdateringar i kommentarerna, det blir för öläsligt om jag försöker lägga in det i brödtexten. Alternativet är nytt inlägg, men då tappar man helheten. Syftet med min flik om Sydöland är att man lätt ska hitta det väsentliga. Så lite annorlunda syfte än en löpande blogg, men ett bra ställe att samla upp info
Får du några synpunkter från någon om din syn på vandringsleder/cykelleder? Hör du av ledansvariga eller politiker – på nåt sätt? Det handlar ju om ett stekhett “Ölandsämne”, som fel utformat kan leda till stora negativa konsekvenser.
Jag mailade till världarvssamordnaren Emma Rydnér “Jag vet inte vem som koordinerar förändringar i vandringslederna, men jag har reagerat på det som händer på östra delen av Mörbylångaleden. Jag förstår inte varför man inte kan göra både och. Man behöver inte förstöra en vandringsled för att dra cykelled. https://evadillnerblog.wordpress.com/2020/06/24/ar-vi-i-stan/ ”
och fick svaret “Tack för dina synpunkter. Jag lägger till kommunens natur- och fritidsutvecklare i det här mailet, även om han just nu är på semester.”
Om det inte kommer svar från Matheus Tholin efter semestrarna tar jag upp tråden igen. Jag tänker att i första hand reder man ut det via tjänstemännen, men ibland är det ju politiska beslut som ligger bakom. Lite av en djungel att re i.
Tack för att du håller ämnet levande.
Ok. Det är bara att vänta och se. Räknar med att du tar upp tråden igen då/om något händer i frågan…
Jajamensan. Tror jag ska göra så att jag lägger uppdateringar i kommentarerna, det blir för öläsligt om jag försöker lägga in det i brödtexten. Alternativet är nytt inlägg, men då tappar man helheten. Syftet med min flik om Sydöland är att man lätt ska hitta det väsentliga. Så lite annorlunda syfte än en löpande blogg, men ett bra ställe att samla upp info
Får du några synpunkter från någon om din syn på vandringsleder/cykelleder? Hör du av ledansvariga eller politiker – på nåt sätt? Det handlar ju om ett stekhett “Ölandsämne”, som fel utformat kan leda till stora negativa konsekvenser.
Jag mailade till världarvssamordnaren Emma Rydnér “Jag vet inte vem som koordinerar förändringar i vandringslederna, men jag har reagerat på det som händer på östra delen av Mörbylångaleden. Jag förstår inte varför man inte kan göra både och. Man behöver inte förstöra en vandringsled för att dra cykelled. https://evadillnerblog.wordpress.com/2020/06/24/ar-vi-i-stan/ ”
och fick svaret “Tack för dina synpunkter. Jag lägger till kommunens natur- och fritidsutvecklare i det här mailet, även om han just nu är på semester.”
Om det inte kommer svar från Matheus Tholin efter semestrarna tar jag upp tråden igen. Jag tänker att i första hand reder man ut det via tjänstemännen, men ibland är det ju politiska beslut som ligger bakom. Lite av en djungel att re i.
Tack för att du håller ämnet levande.
Ok. Det är bara att vänta och se. Räknar med att du tar upp tråden igen då/om något händer i frågan…
Jajamensan. Tror jag ska göra så att jag lägger uppdateringar i kommentarerna, det blir för öläsligt om jag försöker lägga in det i brödtexten. Alternativet är nytt inlägg, men då tappar man helheten. Syftet med min flik om Sydöland är att man lätt ska hitta det väsentliga. Så lite annorlunda syfte än en löpande blogg, men ett bra ställe att samla upp info
Det kan kanske vara en bra idé. Nackdelen är – vad jag förstår – att jag inte får mejl om ny kommentar. Eller?
Du nämner helheten… Det är nog det största kruxet när man är intresserad av såna här långdragna frågor, förlopp som tar månader och år. Hur hålla fokus? Det mesta har en tendens att rinna ut i sanden. Och livet är – enligt min mening – inte evigt.
Tack! Du har helt rätt, man får bara uppdateringar med kommentarer om man kommit ihåg att bocka för, vilket man sällan gör för varje kommentarsinlägg. Smartare att skriva nytt inlägg för varje uppdatering med länk bakåt. Det gör sig ju bättre med SEO osv också.
Ja att hålla fokus på lång sikt är en utmaning, och att man inte tappar helhetsgreppet. Politikiska beslut handlar ju mest om delar, och jag anar att det är få som klarar att se varje pusselbits påverkan på helheten.
Den stora frågan för de få av oss som orkar engagera sig är hur man är mest effektiv att puffa i rätt riktning och att det väsentliga blir gjort. Det offentligt finansierade har en olycklig tendens att springa på jippobollar och trender.
Det kan kanske vara en bra idé. Nackdelen är – vad jag förstår – att jag inte får mejl om ny kommentar. Eller?
Du nämner helheten… Det är nog det största kruxet när man är intresserad av såna här långdragna frågor, förlopp som tar månader och år. Hur hålla fokus? Det mesta har en tendens att rinna ut i sanden. Och livet är – enligt min mening – inte evigt.
Det kan kanske vara en bra idé. Nackdelen är – vad jag förstår – att jag inte får mejl om ny kommentar. Eller?
Du nämner helheten… Det är nog det största kruxet när man är intresserad av såna här långdragna frågor, förlopp som tar månader och år. Hur hålla fokus? Det mesta har en tendens att rinna ut i sanden. Och livet är – enligt min mening – inte evigt.
Tack! Du har helt rätt, man får bara uppdateringar med kommentarer om man kommit ihåg att bocka för, vilket man sällan gör för varje kommentarsinlägg. Smartare att skriva nytt inlägg för varje uppdatering med länk bakåt. Det gör sig ju bättre med SEO osv också.
Ja att hålla fokus på lång sikt är en utmaning, och att man inte tappar helhetsgreppet. Politikiska beslut handlar ju mest om delar, och jag anar att det är få som klarar att se varje pusselbits påverkan på helheten.
Den stora frågan för de få av oss som orkar engagera sig är hur man är mest effektiv att puffa i rätt riktning och att det väsentliga blir gjort. Det offentligt finansierade har en olycklig tendens att springa på jippobollar och trender.