Eva i Paradis – en livsinspiratör

Dela

Smålandstidningen fredagen den 9 april 2001
Porträttet

Eva i Paradis – en livsinspiratör

smt2001
Det är en strålande dag. Solen lyser från en klarblå himmel och jag befinner mig ute på landet. Jag ska besöka Eva i Paradis. Byn med det härliga namnet ligger utanför Stensjön, och är belägen med utsikt över både äng och sjö. Utanför dörren till det lilla huset hänger en klocka i ett snöre och intill läser jag Eva Dillner, Livsinspiratör. Jag blir inspirerad och ringer i klockan.

EVA DILLNER ÄR en färgstark kvinna som 1998 flyttade från USA för att bosätta sig på Höglandet för att få oss smålänningar att förstå vikten av att våga leva livet fullt ut. Hon föddes i Stockholm och växte upp i Linköping. När hon var 14 år bestämde föräldrarna att familjen skulle flytta utomlands. Det blev USA som Dillners bosatte sig i. Eva utbildade sig till civilingenjör och efter 20 år i USA flyttade hon till Frankrike, där hon arbetade under några år som inköpschef inom tung industri. Hon var en kvinna mitt i karriären, men som ändå kände att det var något som fattades mitt i all framgång. Hon beslöt därför att flytta tillbaka till USA igen, efter två år som fransyska. Nu hade hon siktet inställt på helt andra saker. Hon drömde om ett gult hus på landet, med ängar och skog runt omkring och bestämde sig för att ta ett steg i taget för att nå sitt mål.
Eva var som många andra människor rationell i sitt tänkande och kände behovet av att hitta ett jobb som gav bra inkomst. Men, hon kände en viskande intuition inom sig att hon skulle börja leta efter platsen och huset hon drömt om så länge. Genom en meditationskurs kom hon i kontakt med en kvinna som senare blev hennes mentor. Mentorn inspirerade Eva till fler kurser och hon fick då upp ögonen för shen. Detta är en så kallad biofältsterapi som är baserad på forskning kring hur kroppen påverkas av våra känslor. Shen-terapi kommer ursprungligen från USA och inriktar sig på patienter med olika sorters problem som migrän, depression och personlig kris.
EVA SÅG BEHANDLINGSFORMENS fördelar och valde att gå en utbildning till certifierad shen-terapeut. Hon har alltid gillat att resa. Våren 1997 bestämde hon sig tillsammans med en moster för att ta en tre veckor lång semester och åka till Sverige för att uppleva våren och alla vitsippor. Det blev lite längre visit än beräknat. Hela nio månader stannande Eva kvar innan hon återvände till USA igen. Vistelsen i Sverige hade påverkat henne starkt och hon kände mer och mer att landet i norr som också varit hennes hem i barndomen, nog var landet som skulle kunna motsvara hennes dröm. Hon hade under sin resa varit runt i Sverige, men känt en viss dragning till Småländska höglandet.
AV EN HÄNDELSE skickade Evas svenska moster över en annons om alternativa behandlingsformer och utbildningar i Sverige. En av kurserna var förlagd på pensionatet i Paradis. Eva ringde och efter att ha samtalat med kursledaren förstod hon att det var något för henne. Dessutom frågade hon pensionatets ägare om det möjligtvis fanns något ledigt hus att hyra i närheten, ifall hon ville stanna längre.
– Jag fick en känsla av att Paradis var drömstället jag letat efter, säger Eva skrattande. Det visade sig att det fanns hus lediga, så efter att bara ha sett några bilder via Internet bestämde sig Eva snabbt. Hon skulle flytta till Paradis. Hon sålde bilen, kontaktade flyttfirma och ordnade flygbiljett till Sverige.
– När jag kom fram kändes det helt rätt. Jag har aldrig känt mig så hemma som i Paradis, säger Eva.
MED DEN RÄTTA KÄNSLAN i bagaget har hon efter två och ett halvt år gjort sig ett namn i bygden och håller numera kurser och behandlingar i personlig och andlig utveckling till privatpersoner och företag. Hon är noga med att poängtera att hon är en seriös terapeut men med en tro på den alternativa behandlingsformen.
– Den här branschen har en ganska hög flumfaktor, och det är synd för alla eldsjälar som arbetar seriöst, säger Eva.
Stresshantering, livskvalité och konsten att våga sjunga med hela kroppen är några av de ämnen Eva brukar föreläsa och hålla kurser i. “Livstoner” heter en av studiecirklarna där hon lär ut konsten att öka livsglädjen genom att använda sig av sin röst. Hon lär ut andnings- och rörelseövningar blandat med turbokramar och det är ofta stor spridning på kursdeltagarna.
– En del sjunger i kör, medan andra aldrig tagit en ton, berättar hon.
Att hon är en positiv person går inte att undgå. Med en varm utstrålning och färgglada kläder inspirerar Eva sin omgivning. Hon har ett kroppsspråk som en fransyska och hon säger att livets tråd går igenom allt hon gör. När hon inte är på resande fot tar hon emot besök i sitt lilla hus, både för den som vill fä hawaiiansk massage eller shen-terapi. Eva är för övrigt ensam i Sverige med att ha en certifierad utbildning i denna typ av terapi. I rummet där vi sitter är det planscher på väggarna med citat om livet, och med en blandning av möbler i olika stilar infinner sig en känsla av hemtrivsel. Det är även här hon har sina behandlingar, och med fantastisk utsikt utanför fönstret känns det som en bra plats för rekreation.
– Vissa människor kommer till mig för behandling under ett flertal tillfällen medan andra bokar in sig för en intensivbehandling under tre dagar. Alla har vi ju olika sätt att reagera på och det är väldigt individuellt. När man kommer hit första gången får man fylla i ett frågeformulär om sig själv. Detta för att jag ska få en helhetsbild av personen i fråga och om den behandling jag har att erbjuda är den rätta. Ibland kan det vara så att klienter behöver annan typ av vård och då rekommenderar jag det, säger Eva.
UNDER BEHANDLINGEN LÄGGER shen-terapeuten sina händer på olika sätt på klientens påklädda kropp. Terapin går ut på att lösgöra spänningar i kroppen och genom att påverka människans eget energiflöde i rätt riktning upplever klienten att känslor frigörs – allt enligt shen-terapins förespråkare. Eva Dillner ser möjligheter framför hinder och vill inspirera människor att våga leva ut sitt liv. Hon har många bra och tänkvärda råd att ge.
– Jag anser att alla människor har olika talanger, men man måste våga ta steget fullt ut för att nå sina drömmars mål. Jag vill gärna inspirera till lite galenskap. Det är också viktigt att man tar vara på livet och lever i nuet. Jag tror att vi som människor måste lära oss att ta beslut över våra egna liv och lyssna till kroppens signaler, säger Eva med ett leende.
Jenny Appelgren, SmålandsTidningen
Bild: MATS OLSSON

close

Följ via epost - alla inlägg

Similar Posts