Förberedelser

Det kliar i fingrarna att få börja med trädgården. Buskar och träd väntar på Albrunna Perenner och gräsfrö står i förrådet. Men innan grävaren sätter skopan i marken måste ledningskollen märka ut var alla kablar går. Eftersom tomten började som kommunal parkyta ligger det lite mer än på en nyligen avstyckad tomt. Det gäller ju att även hålla rätt på var alla nya kablar läggs. Nu väntar vi på att ställningarna hämtas så vi kan sätta igång.

Målaren har varit här hela veckan, det blir jättefint, lite pilligt att komma åt på sina ställen. När grävaren är här kan vi göra färdigt anslutning av el till vattentanken och sätta den extra tappstationen. Så nyfiken på hur det kommer se ut när balkongen lyfts på plats och målats. Material börjar komma för att göra nytt tak på friggeboden, det blir samma betongpannor som till huset. Det ska ju även fyllas i på garagetaket. Elitfönsters representant har varit på plats (tyvärr när jag inte var hemma). Förutom de 11 reklamerade fönstren (eller rättare sagt glaskasetterna) är det fler som har en knäck i den perforerade aluminiumlisten – dessa på ovansidan. Hoppas verkligen att de får med alla som feltillverkats. Innan golven läggs på plattan mäter man fukten i betongplattan, 4 cm ner, därav bilder på små borrhål i betong. Som sagt, jag fascineras av det som ligger under ytan, alla de där detaljerna som inte syns men är ack så viktiga för ett välbyggt hus.

För övrigt har jag börjat läsa Besiktningshandboken, så jag är förberedd inför kontrollbesiktning och slutbesiktning den 24 respektive 31 oktober. “En kontrollbesiktning görs för att minimera felen vid slutbesiktningen och på så vis underlätta för parterna. Det är viktigt att entreprenaden verkligen är färdigställd vid kontrollbesiktningen.” Jag tror det hjälper att veta vad besiktningsmannen kommer att titta på, och i vilken ordning.

Galleriskenor som ska installeras i några rum samt garaget (kommer vara galleri under sommarhalvåret) levereras i början på nästa vecka. Det blev 2-meters STAS minirail. Även gardinskenor är inköpta på IKEA, det var ett större researchprojekt. Inredning är inte min grej, och jag är fullständigt rudis på allt vad gardinarrangemang heter. Förra huset hade jag persienner mellan rutorna, det kan man ju inte göra med de nya tre-glasfönstren. Men nu är jag rustad med IKEAs Vidga skenor och beslag. Med väggfästen längst upp vid taklisten hoppas jag slippa fålla gardiner, 250 cm långa bör bli perfekt med 250 cm takhöjd. Det är ju betydligt enklare för snickarna som byggt huset att skruva upp fästena för alla skenor än att någon annan ska orientera sig. Framförallt vet jag att med “mina” snickare så blir det perfekt.

Följ via epost - alla inlägg

Similar Posts