Backa upp bokfiler

När man skriver på en bok så tar det ju lite tid innan den är färdig. Under resans gång är det jätteviktigt att göra back up av dina filer. Dels för att kunna gå tillbaka och se vad du ändrat och dels för att rädda arbetet om något skulle gå galet. Det händer att man trycker på fel knapp och oavsiktiktligt raderar stycken, det kan komma in skräp i programmet och helt plötsligt ser det inte rätt ut. Eller så kan datorn bli stulen och då är det jättetråkigt att förlora sitt kreativa livsverk.

Ett mycket enkelt sätt att fixa back up är att göra en extra kopia av bokfilen varje gång du jobbat med den. Extra kopian ger du dagens datum. Om filen heter boken så sparar du den också som boken2011jan28.doc eller .indd eller vad du nu har för program. Jag skapar en extra mapp för back up filerna.

Jag vet, det blir jättemånga extra kopior. Men värt att ha. Du kan alltid radera dem efter boken är färdig. Vad gör man sen då? Visst fungerar externa hårddiskar och USB minnen bra, men det allra enklaste är att skicka iväg filen som epost. Skapa ett extra epostkonto och skicka alla back up filer dit. Då ligger de säkert i molnet. Lätt som en plätt.

Det finns mängder av gratis epost som gmail, hotmail och yahoo så det blir också billigt att säkra dina backups. När boken är färdig är det bra att bränna filerna till DVD och lägga i bankfacket. De kan ju bli värda jättemycket. Se bara hur det gick för Stieg Larsson. Han anade nog inte vilka bästsäljare han skrivit.

Ofta när man sparar ner dagens arbete kommer man på en sak till. När man sparar ner extra kopian är det den som ligger öppen i programmet. Så om du kommer på en sak till, kom ihåg att öppna upp originalfilen och ändra i den. Jag vet inte hur många gånger jag av misstag ändrade i kopian och fick gå tillbaka och leta och klippa och klistra.

Följ via epost - alla inlägg

Similar Posts