|

Vilken bukett av ord beskriver Sydöland?

Dela

Tack Johan Bjärkse för rubriken! Nästa träff för Nätverk Sydöland är det Ventlinge sockens tur. Vi vill ta upp den stora frågan 

Vart är vi på väg? Vilken bukett av ord beskriver Sydöland?

Antalet turister som söker bad på södra Öland har ökat markant de senaste åren och de blir förvånade när det mesta som bjuds är strandängar med kor och steniga stränder. Eller små vikar med plats för fem bilar, har man tur ryms kanske tjugo. Vi har börjat rota i badfrågan i Görnhögen och vi insåg rätt snabbt att även om man hittar alternativ för att avlasta kalkbrottet, är vi inte dimensionerade för alla besökare som kommer hit för att bada. Det behövs en differentiering mellan de olika delarna av Öland. Vi behöver en samsyn mellan kommunen, turistorganisationer och Sydöland. Vem söker sig hit, varför och när? Vilka turistgrupper är mest i samklang med vår ände av ön? På möte för världsarvet, som finns där tack vare det småskaliga jordbruket, berättade Eketorps borg om planer att locka många fler barnfamiljer. Efter besöket vill barnen förstås bada… Kommunen ska göra om badplanen i höst, aktualiserat efter återköpet av Haga Park, och den ökande efterfrågan på bad. I Mörbylånga köping vill man ha en simhall, kanske de kan kombinera med ett äventyrligt utomhusbad?

Kossor vid stranden i Parboäng

Naturen. Det vi har att erbjuda är tystnaden, evigheten, fantastiska vandringsleder. Södra Öland är den perfekta retreatplatsen, för vila, eftertanke, skapande… det är i alla fall så jag ser det. Sydöland präglas framförallt av det småskaliga. Men det är inte bara jag som ska tycka till, tillsammans skapar vi en bild av framtidens Sydöland.

Från Ölands turism: “vårt intryck är också främst att man åker till södra Öland för naturen, vandring, fågelskådning, orkidéer, besöksmål. Däremot känns det som att fler åker runt och inte vill åka till samma plats utan samtidigt när man ska till t ex södra Öland vill man även veta var det finns badplatser. Det känns också som under pandemin har fler dagsbesökare kommit hit och är det en varm dag tex så vill man gärna kombinera sitt besök med att bada. Jag tycker inte ni ska missa att marknadsföra badplatserna, men de kanske inte är prio 1. Vi har en badkarta som vi delar ut väldigt mycket på sommaren samt att den finns med i vår broschyr Öländska pärlor. Naturturismen har ökat med 45% från 2019 till 2020. Outdoor aktiviteter ökar hela tiden.  Det finns statistik på att husbil och husvagnsförsäljningen  ökar och att det är mer och mer populärt bland familjer att vilja campa..”

Det är ju inte bara Ölands turism som jobbar med besöksnäringen, på Mörbylånga kommun finns fritidsutvecklare för vandring, cykling och badfrågor. Näringslivschefen, Världsarvsamordnaren, Eketorps Borg och landsbygdsutvecklaren har alla pusselbitar för vår framtid.

Nu ska Region Kalmar län ta fram en Besöksnäringsstrategi 2022 – 2030. En digital workshop äger rum 14 april 2021. “Workshopen är öppen för alla som på något sätt jobbar med besöksnäring i Kalmar län. Vi kommer blicka framåt och se vilka utmaningar vi behöver ta tag i.  Vilka möjligheter vi ska ta till vara på. Och ta reda på vad din vision av vår plats är när vi siktar mot 2030.”

Företagarna på Öland efterfrågar hur visionen ser ut för Sydöland “Finns det samma möjligheter på södra Öland som på norra? Vi tror och hoppas att Mörbylånga kommun har visioner för hela kommunen. Kartan över södra är ju som norra fast spegelvänd. Utan att nämna namn på alla byar och orter så är det samma problematik. Tyvärr, är det svårt att se samma uttalade planer för södra och sydöstra Öland. Finns det en dialog mellan kommunen och de företag som vill expandera? Det räcker inte alltid att planlägga nya tomter utan det måste även finns sysselsättning på orten. Därför är kommunens näringspolitik särskilt viktig inom landsbygden.” Vi har företagande på vår långa lista i nätverket, vi lär bilda en arbetsgrupp när vi kommit en bit på väg med de andra frågorna. Att driva frågan om ett äldre/demensboende på Sydöland ligger i linje med att skapa arbetsmöjligheter. Med ökade bomöjligheter via nya detaljplaner och tomter ökar efterfrågan på hantverkare och andra husnära tjänster. Att då även erbjuda jobb inom vårdsektorn kan bli en win-win för familjer med båda kompetenserna.

Konsten att lägga ett pussel

Har du någonsin försökt sätta ihop ett pussel utan att veta hur bilden ska se ut när den är klar? Naturligtvis inte, det är inte så vi gör det. Det finns ett experiment som beskrivs i Jane Hundleys bok The Power of Personal Presence som illustrerar vikten av att ha en tydlig bild av hur pusslet ska se ut. Det spelar ingen roll om du pratar om ett vanligt pussel eller en organisations strategiska vision eller något däremellan, principen är densamma. Du måste ha en uppfattning om hur slutprodukten ska se ut, komma överens om vart vi är på väg. Annars drar vi åt olika håll och förstår inte varför. Detta gäller relationer där partnerna kan ha helt olika värden och slutmål, eller organisationer där varje deltagare har sin egen uppfattning om hur det ska se ut när de är färdiga.

”Pusselexperimentet: En chef testade idén om gruppvision. Till en grupp anställda gav han ett pussel att sätta ihop. Han berättade inte för någon hur den slutliga bilden skulle se ut. De kunde inte lösa pusslet eller lägga bitar på sin plats. Sedan tog han en medarbetare åt gången in på sitt kontor och visade var och en olika bilder av det färdiga pusslet. Detta skapade gruppförvirring, motsättningar och frustration. Sedan visade han dem alla på en gång hur den slutliga bilden skulle se ut. Han gav dem samma syn. De satte ihop pusselbitarna på nolltid.”

Hur ska Sydöland se ut om 10, 20 eller 30 år? Vilken bukett av ord beskriver vår del av världen? Hur ser balansen ut mellan boende, besökare och verksamheter?


Uppdatering 8 april 2021. Tyvärr hann vi bara börja diskussionen om ordbukett för Sydöland på gårdagens nätverksmöte, men fördjupar oss desto mer på nästa möte 5 maj. Tiden rann iväg med alla frågor om de olika arbetsgrupperna, information om Äldreomsorgsplanen, hur drivmedelsmackarna påverkas av nya lagen och kommunens remissvar på nya strandskyddslagen. Men via sociala medier har det kommit gott om förslag, som ger en rätt tydlig bild. Här är det kolugnt:

  • Ljus. Havsvindar.
  • Historia, flora och fauna!
  • Natur, kultur och djur
  • Stjärnklart. Tystnad. Stressfritt. Goda energier. Världsarv.
  • «Här är Gudagott att vara.»
  • Sydöstra Öland är den mest rofyllda platsen som finns.🥰🥰
  • En plats för omtanke o eftertanke..
  • Att se sydliga delen som norra delen känns helt fel. Har ibland intryck af att korttidsturisterna inte har förstått det men förväntar sig ”Böda camping” ( tv programmet) över hela ön. Skillnaden borde vara en tillgång.
  • Lugnet och närheten till havet. Det öppna landskapet. Att södra delen är en fantastisk plats året runt. Gillar man dessutom fåglar kan man se en hel del under hela året. Vi har ett par som firar jul hos oss var annan jul. Dom är fågelskådare och brukar vara här vår och höst. Men dom älskar att komma hit vid jul. Lugnet och fåglarna och bara komma bort.
  • Jag har under nästan 30 år varit korttidsturist, nu har vi byggt hus och tillbringar all fritid på sydöland och har siktet inställt på att så småningom bli bofasta. Vi har testat norra delen och insåg snabbt att den inte var något för oss. Jag skulle vilja tillägga att här nere finns det genuina öländska kvar. Jordbruk, åkrar, öppna landskap, enormt himlavalv eftersom inget skymmer horisonten. Hantverk, bykänsla och oerhört trevliga och vänliga bofasta ölänningar. ❤️ Dessutom en makalös stjärnhimmel med väldigt lite ljusföroreningar på sina håll.
  • Stora förändringar har skett i landskapsbilden de senaste åren: golfbana, sandrev, dammar, maskinhallar, cykelvägen. Vad tycker UNESCO om förändringarna i världsarvet? 
  • Aktiviteter som kännetecknar Sydöland: golf, fåglar, konst, vandring, cykling, surfing, bad. Mountainbike kan vara något att utveckla. Badplatserna är i dagsläget för små och för få, vart ska alla barnfamiljer som kommer till Eketorp bada? Många besökare efterfrågar en specifik ”plats” att utgå från för att uppleva Världsarvet. Viktigt att vandringslederna inte går på cykellederna, det är inte vad vandrare efterfrågar. 
  • Viktigt att besökare inte kommer till södra Öland och förväntar sig ”Böda” utan att det är lugn, ro och natur som gäller. Samtidigt kan vissa aktiviteter förstärkas och lyftas fram som tex konserter och andra kulturevenemang.
  • Jag har funderat lite på vad som kan vara av betydelse om man ska flytta. Förutom att platsen är vacker, trivsam mm. Det kan vara: kommunalskatten, hur fungerar den basala kommunala verksamheten som vatten, avlopp, vägar, förskolor, skolor. Ev också äldreomsorg, men inom det området tror jag på nya lösningar. Säkerhet och trygghet har blivit allt viktigare. Dessutom tillgången till god hälso- och sjukvård. Kanske också tandvård. 
  • Som turist är det förstås annorlunda. De som besöker oss är våra bekanta och de uppskattar lugnet, fåglarna, naturen, vandringarna. Men när de yngre kommer vill de ju gärna bada.Jag tänker ut bra badplatser varje gång, som jag sedan glömmer bort. Men det finns badmöjligheter här. De vill också kunna göra saker. Jag har spelat minigolf i Färjestaden, jag vet att barnfamiljer varit i djurparken, det finns ringmärkning i Ottenby, Eketorps borg är spännande mm. Jag tror, liksom flera av er andra, att man för södra Öland ska fokusera på naturupplevelser, lugnet, himlen är fantastisk, att varva ned, att bara vara för att använda ett slitet uttryck.

Nu har jag hittat Turismstrategi Öland 2012 – 2020. Då tänkte man inte på att differentiera mellan nord och syd.

Följ via epost - alla inlägg

Similar Posts

One Comment

Comments are closed.