ÖP2045 Vind sol områden
| |

Mörbylånga kommun satsar på vindkraft i ny översiktsplan

Häromdagen publicerades den nya översiktsplanen ÖP 2045 för samråd fram till 23 juni 2025. Till skillnad från den nuvarande planen ÖP 2014 är den nya översiktsplanen helt digital. Dels som en kartberättelse, dels som en interaktiv karta och texter uppdelade i sju kapitel
1. Om ÖP 2045
2. Mål och strategier
3. Värden och hänsyn
4. Plankarta
5. Genomförande och konsekvenser
6. Underlag
7. Synpunkter
samt en miljökonskevensbeskrivning

Vi har bara börjat klicka oss igenom den digra texten och lära oss hitta i kartorna. I Ölandsbladets artikel betonar kommunalråden att “Den nya översiktsplanen är inte alls lika detaljerad som den nuvarande där exakta områden pekas ut som möjliga att exploatera.” Instämmer att befintlig plan ÖP 2014 är mer konkret och tydlig, med tema “Människan i fokus”.

Det är en hel del text om vindkraft i den nya föreslagna planen – jag har saxat och lagt in som citat:

2. Mål och strategier

På nationell nivå pågår arbetet med att kartlägga och identifiera olika scenarier för framtida behov av elenergi och elinfrastruktur. Samtliga scenarier bygger på ett högre elbehov som ska säkerställas genom fossilfri elproduktion. Energimyndigheten (2023) uttrycker att samtliga fossilfria kraftslag behövs och att politiken behöver ta ansvar för att undanröja hinder, ta ställning i olika målkonflikter samt skapa långsiktiga spelregler. Myndigheten ser potential på sikt för land- och havsbaserad vindkraft, samt kärnkraft. I de energisystemmodelleringar som Myndigheten låtit göra bedöms att dessa kraftslag på sikt kommer att visa lönsamhet. Boverket (2023) anger att det även är nödvändigt att minska elanvändning genom mer energieffektiva strukturer.

Vindkraft utgör en del av den förnyelsebara energimixen. Den ojämna produktion som ofta förknippas med vindkraft kan jämnas ut genom lagring, exempelvis i batterier eller i formen av vätgas.

Ställningstagande: Kommunen ser vindkraft som en viktig del i arbetet med att nå formulerade mål om fossilbränslefrihet och självförsörjning av förnyelsebar el till år

2030. Kommunen ställer sig positiv till vindkraft som etableras i de områden som identifierats som lämpliga, tar hänsyn till identifierade värden men också till nyttan och de positiva signaler om långsiktigt ansvarstagande som vindkraftverk kan ge. Det kan utifrån samhällets behov av omställning vara motiverat att förnya ställningstaganden för vissa befintliga lagstadgade intressen. Kommunen uppmuntrar till generationsskifte av befintliga vindkraftsverk i syfte att nå ökad effektivitet och mindre störning och ställer sig även positiv till att vindkraft, efter lagstadgad prövning, etableras i havet. Försvarsmaktens intressen bör i högre grad förmås att samexistera med vindkraft.

Riktlinjer:

  • Kunskapsunderlaget gällande vindkraftens förutsättningar ska aktualiseras.
  • Generationsväxling av befintliga verk ska möjliggöras så att det leder till bättreeffektivitet och mindre störning.
  • Möjligheten att lagra el i syfte att jämna ut produktionen och öka robustheten skamöjliggöras.
  • Redan tidigare identifierade områden lämpliga för vindkraft (vissa ianspråktagna)bör undersökas för att samexistera med solkraft och/eller lagringsmedia.
  • Objekt högre än 20 m utanför sammanhållen bebyggelse och objekt högre än 45 minom sammanhållen bebyggelse ska samrådas med Försvarsmakten.
  • Bästa möjliga teknik ska nyttjas i uppförandet av vindkraftverk. Även sådan tekniksom inte varit tillgänglig i ansökningsprocessen.

Området Utgrunden är utpekat som riksintresse för energiproduktion Vindbruk. Se mer om riksintresse Vindbruk i kapitel Värden och hänsyn/Råvarutillgångar och samhällsviktiga funktioner/Riksintresse energiproduktion Vindbruk.

Ställningstagande: Kommunen ställer sig, efter att en ansökan tillståndsprövats, positiv till vindkraft inom riksintresseområdet.

Nationell havsplanering

I det som kallas territorialhavet (på kommunens östra och södra sida) överlappas kommunens översiktliga planering med den nationella havsplaneringen som staten beslutar om. Den nationella havsplanen är vägledande för kommunernas planläggning. Mörbylånga kommun berörs i sitt östra och södra havsområde av den nationella havsplanen för Östersjön. I skrivande stund (hösten 2024) pågår arbete med att ta fram en ny version av nationell havsplan för Östersjön där syftet i hög grad är att visa lämpliga områden för storskalig energiförsörjning.

Ställningstagande: Kommunen ställer sig positiv till energiproduktion i de föreslagna områdena ute till havs och bevakar eventuellt ytbehov för landning av kablar och energilagring samt material- och personaltransporter.

3. Värden och hänsyn

Riksintresse Förbud för vissa verksamheter (Obruten kust)

Riksintresset som ofta kallas Obruten kust handlar om förbud mot vissa anläggningar och omfattar hela Öland och en bit ut i omgivande vatten. För Öland hänvisar paragrafen till Miljöbalken 17 kapitlet 1 § 1 och 4a § 1-6 och 8-11.

Den undantagna punkt 7 lyder; anläggningar för vindkraft som är tillståndspliktiga enligt föreskrifter som regeringen har meddelat med stöd av 9 kap. 6 §. Det betyder alltså att vindkraft inte hör till de förbjudna anläggningarna, vilket felaktigt antogs bland annat i kunskapsunderlaget ”Fånga vinden i sydost”. Länsstyrelsen har sedan våren 2024 ändrat detta felaktiga antagande i sitt underlag. Mörbylånga kommun föreslår att Länsstyrelsen undersöker om det felaktiga antagandet påverkat andra viktiga beslut gällande vindkraftsetablering.

Ställningstagande: Efter att feltolkningen av riksintresset rättats till i Länsstyrelsens underlagsmaterial avser kommunen att ta hänsyn till de värden som riksintresset ska skydda.

Energimyndigheten har ansvar för att peka ut områden som är av riksintresse för vindkraft. Angivna riksintresseanspråk är framtagna med hänsyn till försörjningstrygghet och ur ett nationellt energiperspektiv. Mörbylånga kommun berörs av ett område som är av riksintresse för vindkraft i norra delen av kommunen, Ryd och ett ute i Kalmar sund, Utgrunden.Ställningstagande: Kommunen ställer sig, efter att en ansökan tillståndsprövats, positiv till vindkraft inom riksintresseområdet.

4. Plankarta

Jag har förstorat upp kartan för energiområden innan skärmdump:

ÖP2045 Vind sol områden
ÖP2045 Vind sol områden. Gul med prickar

5. Genomförande och konsekvenser

Grupper och individer har olika föreställningar om hur framtiden bör se ut. Vissa ser på jordbruk och djurhållning som självklara inslag i vardagen och i det öländska landskapet medan andra i högre grad uppmärksammar lukten från gödsel och de störningar i trafiken som jordbruksmaskinerna periodvis ger. För vissa upplevs åsynen av vindkraftverk som en skada på livsmiljön och risk för sänkt fastighetsvärde medan det för andra, främst yngre människor, ger en positiv signal om samhällets långsiktiga ansvarstagande för energiförsörjningen.

Kommunens ställningstagande gällande vindkraft och solenergi är positivt och en biogasanläggning finns sedan tidigare i kommunen.

Referens. Nuvarande vindbruksplan. Interaktiv karta på vindbrukskollen:

Skärmdumpar från vindbrukskollen

Miljökonsekvensbeskrivning för Översiktsplan 2024, Mörbylånga kommun

ÖP-förslaget innehåller inte några planer på så höga byggnader att det innebär flyghinder och därmed en eventuell negativ påverkan på civila flygplatsers MSA- ytor/ytor för hinderfrihet men det kan inte uteslutas att det kan finnas planer på nya vindkraftverk inom MSA-området.

Ett påverkansområde väderradar är ett påverkansområde kring en väderradar som utgör riksintresse för totalförsvarets militära del. Inom detta påverkansområde riskerar vindkraft och andra höga objekt skada väderradarstationen varför särskilda analyser behöver genomföras av Försvarsmakten innan sådana uppförs.

Det finns två riksintresseområden för vindbruk inom kommunen. Ett av områden ligger i Mittlandskogen och berör även Borgholms kommun. Utanför Degerhamn finns ett havsområde för vindkraft. Det finns även två riksintresseområden för vindbruk som ligger strax utanför kommunens vattenområde.

Ställningstagande om riksintresset för energi

Kommunen ställer sig, efter att en ansökan tillståndsprövats, positiv till vindkraft inom riksintresseområdet.

Riksintresse för obruten kust enligt 4 kap 3 §

På Öland får anläggningar som avses i 17 kap 1 § och 4a § 1-6 och 8-11 inte komma till stånd. Vindkraft finns inte med bland de anläggningar som listas.

Ett område för vindkraft vid Törnbotten berör vattenskyddsområdet för vattentäkten i Tveta. 

Ställningstagande om vindkraftKommunen ser vindkraft som en viktig del i arbetet med att nå formulerade mål om fossilbränslefrihet och självförsörjning av förnyelsebar el till år 2030. Kommunen ställer sig positiv till vindkraft som etableras i de områden som identifierats som lämpliga, tar hänsyn till identifierade värden men också till nyttan och de positiva signaler om långsiktigt ansvarstagande som vindkraftverk kan ge. Det kan utifrån samhällets behov av omställning vara motiverat att förnya ställningstaganden för vissa befintliga lagstadgade intressen. Kommunen uppmuntrar till generationsskifte av befintliga vindkraftsverk i syfte att nå ökad effektivitet och mindre störning och ställer sig även positiv till att vindkraft, efter lagstadgad prövning, etableras i havet. Försvarsmaktens intressen bör i högre grad förmås att samexistera med vindkraft.

Riktlinjer för vindkraft

  • Kunskapsunderlaget gällande vindkraftens förutsättningar ska aktualiseras.
  • Generationsväxling av befintliga verk ska möjliggöras så att det leder tillbättre effektivitet och mindre störning.
  • Möjligheten att lagra el i syfte att jämna ut produktionen och öka robustheten ska möjliggöras.
  • Redan tidigare identifierade områden lämpliga för vindkraft (vissa ianspråktagna) bör undersökas för att samexistera med solkraft.
  • Objekt högre än 20 m utanför sammanhållen bebyggelse och objekt högre än 45 m inom sammanhållen bebyggelse ska samrådas med Försvarsmakten.
  • Bästa möjliga teknik ska nyttjas i uppförandet. Även sådan teknik som inte varit tillgänglig i ansökningsprocessen.

Kommunen är positiv till etablering av vindkraft och solenergianläggningar inom kommunen, vilket kan bidra till en minskad klimatpåverkan.

Det som konkret kan ha betydelse för beredskap vid planering av hur mark och vatten ska användas är utpekande av ytor lämpliga för lokal produktion av som exempelvis områden för vindkraft och solceller, där kommunen har pekat ut 11 ytor lämpliga för detta.

Begränsad klimatpåverkanFör att närma sig miljömålet krävs globalt sett en kraftig minskning av utsläpp av växthusgaser. Ställningstaganden i ÖP-förslaget som gynnar miljömålet om en begränsad klimatpåverkan är:

  • Positiv syn på förnyelsebar energi såsom biogas, sol- och vindkraft.
  • Samhällsutveckling med hänsyn till kollektivtrafik och planering förbytespunkt för mellan olika trafikslag.
  • Samhällsutveckling i eller i anslutning till befintliga tätorter och byar.

Kommunens ställningstagande gällande vindkraft och solenergi är positivt och en biogasanläggning finns sedan tidigare i kommunen.

Som sagt, en hel del text i dokumenten, och en del upprepningar. Observera att ovan har jag endast saxat in kommunens texter om vindkraft. Synpunker till samrådet kommer. Vill du hjälpa till, hör av dig!

Följ via epost - alla inlägg

Similar Posts

Leave a Reply