| |

Kossor och kalk – bollar, båtar och bad

Dela

Bollar, båtar och bad I Grönhögen är naturen alltid nära. Boende och besökare är gärna utomhus. Fågelskådare, naturälskare, vandrare och golfare varvar lugnet på landet med aktiviteter i våra vackra omgivningar. Bollar har en framträdande roll, via vår alldeles egen linksgolfbana, boulebanorna, tennisbana, padelbana, pingis och beachvolleyboll. På lekplatsen kan man spela fotboll och andra utomhusspel. Här finns också rejäla redskap för de mindre barnen. I Grönhögen frodas odlarintresset i våra trädgårdar samt båtlivet i våra hamnar. Konstnärerna skapar med naturens rytmer och däremellan är det yoga.

När jag började besöka södra Öland 2008 för att måla i Enetri var lugnet nog det mest slående. Här kunde jag höra mig själv tänka. På södra Öland finns det en del närbelägna bad vid havet, där lokalbefolkningen och sommarboende svalkar sig, tar ett dopp eller parkerar familjen på en filt med fikakorg. Ölands turism publicerar varje år en badplatskarta, den finns också med i broschyren Öländska pärlor “främst åker man till södra Öland för naturen, vandring, fågelskådning, orkidéer, besöksmål. Däremot känns det som att fler åker runt och inte vill åka till samma plats utan samtidigt när man ska till t ex södra Öland vill man även veta var det finns badplatser. Det känns också som under pandemin har fler dagsbesökare kommit hit och är det en varm dag t ex så vill man gärna kombinera sitt besök med att bada.”

Innan golfbanan i Grönhögen byggdes 2002-2004 var det badplats vid Insjön, men den försvann i och med att golfbanan etablerades. För den som vill bada finns en brygga nedanför cykelbanan på östra sidan av sjön. Vattencirkulationen i sjön har förändrats över tid, är vattnet lika friskt som förr? Mäter man vattenkvalitet?

Badbryggan vid Insjön

Kossor Det var tidigare en kommunal badplats vid Parboäng. Den valde kommunen bort 2017. Marken och vägen är privat naturstrand, del av Parboäng Gård och Naturturism som nu genomgår generationsskifte, där sonen tar över lantbruket och dottern naturturismen. Verksamhetens senaste satsning är Bed & Breakfast i tillägg till utbudet av lägenheter, stugor och rum, allt som allt cirka 70 bäddar. Lantbruket har som så många andra gårdar blivit större med både egna och arrenderade marker. Vi är välkomna att bada vid stranden. Bilar kan inte köra till stranden men cykel och promenad går bra. Strandremsan kommer att vara på det sätt som den är nu utan faciliteter. Parboäng kan dock tänka sig att ordna/sätta ut en soptunna. Vi som vandrar är ju vana att kossor betar på strandängarna, likaså är det på Parboäng. De har djur som kommer släppas när de behöver det och kommer då att behöva begränsa framkomligheten med flera staket över strandvägen. Hoppas på förståelse för detta. Mycket viktigt att alla alltid stänger grindar. Alla har rätt att bada här och är hjärtligt välkomna. Parboäng klipper stranden för sina gäster vilket också är trevligt och gynnar andra som kommer hit och badar.

Grönhögen Våra största målgrupper för turism och inflyttning är fågelskådare och golfare. Nämn Grönhögen för dessa två grupper, oavsett var i landet de befinner sig, och de vet precis. Ingen förklaring behövs. Nu börjar en ny grupp få upp ögonen för Grönhögen, av helt andra anledningar – “det häftiga kalkbrottet”. Kanske är det jakten på klick, att ta en selfie på kalkbrottets rand, adrenalinkicken att hoppa, berätta att man också prickat av kalkbrottet på semestern? Under varma sommardagar trängs mellan 1000-2000 personer innanför staketet. Överfulla bussar med ungdomar på skattefinansierad biljett söker sig till medelhavskänslan i det turkosa varma vattnet. På nätterna är det tyvärr problem med vildcamping, och då händer det att man klättrar över staketet in på verksamheterna, slänger utemöbler i sjön eller stjäl verktyg. Parkerade bilar svämmar över på alla ytor, och fler och fler sydölänningar undviker Grönhögen sommartid. Vart är vi på väg? Vid medelhavet är det discodunk dagarna i ända… redan nu förekommer bergsprängare vid kalkbrottet, det är mycket ljud och musik, något man inte förväntar sig på södra Öland, där kolugnet härskar.

Det planeras för fullt med nya detaljplaner för Grönhögen. Markägarna har i sikte de relativt resursstarka fågelskådarna, golfarna och naturälskarna. Den typ av människa som bor här, trivs här och söker sig hit uppskattar lugnet och naturen. Den spänningssökande badaren i kalkbrottet känns som dess raka motsats. Någon som funderat på det? Är badbesökaren någon som skulle flytta hit och känna sig hemma här? Om inte kalkbrottet funnes, skulle de ens komma hit? Det är slående att när Ölandsbladet tar fram bästa badplatserna att i stort sett alla ligger på norra Öland. Södra Öland bjuder på strandängar med kossor och steniga stränder. De få sandstränder vi har är alla i liten skala, en vacker liten vik i byn. Sydöland är helt enkelt inte dimensionerat för massturism, ändå kommer uppskattningsvis mellan 250 – 400 tusen turister till södra udden varje år. Badsäsongen är kort i förhållande till säsongen för naturturismen, vår paradgren.

En permanent badpir Precis norr om hamnen i Grönhögen hittar vi badbryggan som läggs i varje år. Här samlas byborna för grillkvällar på sommaren, och för att se den spektatulära solnedgången. Här borde kommunen skapa en kommunal badplats, med permanent brygga, eller ännu hellre en rejäl pir. I Färjestaden planeras en lång brygga med kallbadhus. Året-runt-badarna blir bara fler, badsäsongerna längre, och en pir är trevlig att strosa på oavsett årstid. Hela området norr om hamnen, det så kallade ytongområdet, detaljplaneras för ny bebyggelse. Här passar en kommunal badplats som hand i handsken med andra aktiviteter – padelbanan, pingis, beachvolleyboll. Det finns gott om parkering vid hamnplanen. Toalett finns redan i hamnområdet. Det är nära till ICA och glasscaféet. Grillplatsen är redan en etablerad samlingspunkt. Hit kommer både båt och husbilsturister. Sommartid har flera gallerier öppet, Uddens bröd och bullar säljer färska frallor, här skulle man kunna ha en foodtruck eller två.

Badplatsen norr om hamnen

Andra förslag som förts fram är att anlägga sandstrand, antingen norr om bryggan, eller söder om småbåtshamnen, från Nybovägen söderut. Det vore fint med parkbänkar placerade längs en strandpromenad. Några förslag är antingen en boardwalk, eller en grusgång. Vi är en by på landet, så ett klippt grässtråk fungerar väl. Ytterligare ett förslag är att göra om muddringsdammen till simbassäng. Eller bygg en simbassäng med 50 metersbanor, vi har lång utomhussäsong, det skulle dra simklubbarna hit.

Kalk Det tog mig flera somrar härnere innan jag förstod var kalkbrottet låg. Döm om min förvåning när jag följde med på hundpromenad och det visade sig ligga innanför grindarna i ett industriområde, med järnskrot i vattnet. Det kändes rätt ödsligt som badplats, men både hundar och människor sökte sig dit för ett dopp då och då, i lugn och ro. Med tiden blev badarna fler och fler, runt 50-100 personer om dagen. Verksamheterna Ölandskalk och Grönhögens kalk tog upp problemet med sopor och toabesök inne på deras områden, men fick inte gehör från kommunen. Sommaren 2018 blev kalkbrottet viralt på sociala medier och invasionen var ett faktum. Då slog företagarna larm, det blev artiklar i pressen, samtidigt skrev politiker motion att göra badet till en kommunal badplats för att locka ännu fler badare. Utredningen landade i en mellanlösning. Det har blivit betydligt bättre men långt ifrån optimalt. Nu finns i alla fall soptunnor där allmänheten har tillträde, men de som bor nära kalkbrottet nödgas gömma sina soptunnor om de inte ska bli överfulla. Det städas morgon och kväll inom badområdet. Bajamajor är placerade bortom trappan och vattenverket. Men golfen har måst sätta kodlås på sina toaletter och omklädningsrum, parkeringen spiller över och de måste ha bom för sin ställplatsparkering. Förutom två aktiva verksamheter vid Grönhögens kalkbrott ligger vårt vattenverk inom badområdet.

I år är vattennivån i brottet lägre än normalt, cirka en meter. Kommunen upplåter badplatsen på egen risk, men vem har säkerhetsansvaret? På klippkanten ligger lösa stenar, och ju mer folk som samlas där, ju längre ut längs staketet hoppar badare i, omedvetna om att längst ut är det betydligt grundare. När fotoentusiaster började rota runt i ytongfabriken valde man att sätta upp stängsel runt hela området, med tillträde förbjudet. När man läser skyltarna för kalkbrottet är det dubbla budskap, kommunen har ordnat parkering, toa, sopor på inhängnat område men säger bada på egen risk. Två olika vägar att gå.

Hur är det med vattenkvaliteten? Temperaturen ligger runt 25° på 5 meters djup, mäter man bakterietillväxten? Även om kalkbrottet är djupt, är sjön relativt liten. Rätt många som tidigare badat i sjön avstår numera. De är oroliga för urinvägsinfektioner och det är för mycket folk. Vattnet i början av säsongen är helt annorledes än vid slutet av sommaren, då vattnet upplevs som klibbigt, det är som en hinna på vattnet. Med tanke på alla solkrämer, hårprodukter, oduschade svettiga kroppar, samt det utbredda användandet av mediciner och droger, och att fler än man skulle tro pinkar i vattnet, är det kanske inte så konstigt.

Nu tas ju inte vårt dricksvatten från ytan i badet. Men borrhålen tar grundvattnet 40-50 meter ner. Borrhålen är fodrade kanske 6 meter ner, sen sipprar vatten in från regn och från kalkbrottet och Insjön. Så småningom hamnar det kladdiga nere i grundvattnet. Tar man regelbundna vattenprover?

Åsikterna går verkligen isär om kalkbrottet. En del störs av den höga musiken och trafikproblemen. En del tycker det är underbart att så många ungdomar kommer hit och ser gärna att KLT sätter in mera bussar. Andra ser helst att man stänger badet helt. Hur kommunen väljer att profilera baden i Grönhögen kommer att påverka vem som väljer att flytta hit. Med havet så nära inpå känns det ologiskt för en del att ens fundera på ett dopp i kalkbrottet. Förvånansvärt många av de lokalboende har slutat bada i kalkbrottet. Så vem är det till för?

Att så många ungdomar samlas i Grönhögens kalkbrott visar på ett behov. Uppenbarligen saknas det en vettig samlingsplats på sommaren. De vill hoppa och dyka, tjoa och tjimma. Varför inte skapa ett ungdomsbad i Mörbylånga köping, tänk “en häftig upplevelse med ballfaktor”. Där finns gott om plats längs stranden och kajerna att utveckla bad för alla. Vad säger ungdomarna själva?

Det har tagit rätt lång tid att samla alla trådar för detta inlägg, många samtal och diskussioner, funderingar… allt hänger ihop. Jag har sökt information och pratat med många olika källor, för att få en helhetsbild. Med detaljplanerna på gång för Grönhögen tror jag bästa lösningen är en kommunal badplats norr om hamnen, med en rejäl permanent badpir. Sen tror jag det är ohållbart i längden med halvlösningen för kalkbrottet. Risken finns att vi blir mecca för festande ungdomar på sommaren, på grund av det häftiga badet… vad händer då? Redan nu undviker boende/besökare Grönhögen på grund av parkeringskaoset. Enligt planarkitekten “problemet med att kalkbrottsbadet inte existerar byråkratiskt gör det svårt att planlägga parkering för det. Marken behöver vara allmän platsmark vilket innebär att kommunen måste köpa marken och kommunen köper inte mark för ändamål som inte finns.”

En röd tråd löper genom bybornas synpunkter för utveckling av Grönhögen. Vi är en lugn och trygg by och vill så förbli, med fler som bor här mertid/heltid, som också älskar livet på landet. Vi vill bygga vidare på den unika bykänsla vi har. Vi vill inte bli ett Byxelkrok, vi har något alldeles unikt i det kolugna världsarvet. Vi lever i en tid då jakten på häftiga upplevelser genomsyrar stora delar av samhället. Sydöland är dess raka motsats. Vad vill markägarna? Vad vill företagarna? Vad vill kommunen? Bra om vi alla drar åt samma håll.


30 juni 2021. Jag delade inlägget i Facebookgruppen Grönhögens vänner, och som väntat kom det många kommentarer. Följ diskussionen här>>


1 juli 2021. Många röster som bidragit till texten ovan, känns som jag pratat med halva Grönhögen… i tillägg till flera som föreslog anläggande av sandstrand söder eller norr om hamnen, så man slapp navigera alla stenar i vattnet, var förslaget om boardwalk mer omfattande i sin helhet än jag fick med. Beklagar missen. Boardwalk i Grönhögen: “Från boulebanan vid lilla småbåtshamnen söder ut till Jakobsgata, schaktar man bort gräset och gräver ur en bit ner och anlägger sandstrand. Missuppfattningen här är att sanden ska gå ner till havet/vattnet. Meningen med mitt förslag är att bara ta bort gräset mellan Badvägen och vallen som bildats av tång m m. Klapperstenen ska vara kvar! Förslaget blir ju en sandpromenad istället för strandpromenad. När sanden är ditlagd anlägger man en asfalterad väg i sanden mellan boulebanan och Jakobsgata. Den ska vara belyst med soffor utplacerade med jämna mellanrum och likaså sop/papperskorgar. Cyklister, gående, rullskridskoråkare m fl ska kunna använda den. Buskar och eventuellt mindre ”öar” av gräs/vass planteras med jämna mellanrum så att sanden hålls kvar. Eventuellt om det behövs gör man vallen ner mot klappersten och vattenlinje ännu lite högre just för att den ska läa av för vinden. Här på sandpromenaden skulle food trucks kunna stå, det skulle finnas små mobila sjöbodar där hantverkare/konstnärer ha försäljning, föreningar sälja tombola, fika, bullar, mackor, glass m m. Grillplatser med sittplatser, lekplats till barnen, basketboll plan, utegym m m. Sandskulptursvecka skulle kunna anordnas. Här någonstans mellan södra hamnpiren och Jakobsgata skulle piren byggas. Tänk att kunna gå ner till Grönhögens egen sandpromenad och vidare ut på piren för att fånga solnedgången. Är inte helt övertygad att en pir norr om hamnen är så lyckad p g a vindförhållandena. Vitsen med denna idé är att du gör något vågat och annorlunda men som ändå är så väldigt mycket mer användbart sommartid och bara skapar trivsel och adderar den redan höga trivselfaktorn/nivån i Grönhögen.”

Följ via epost - alla inlägg

Similar Posts

8 Comments

  1. Bra sammanställning Eva.
    Du tar upp + och – , utom möjligen cykelleden.
    Visst upplevs Grönhögen som lite
    Vilda Västern under Juli o de flesta som kommer är bilburna.
    Jag hade hoppats på att det stora kalkbrottet i s Möckleby skulle avlasta Grönhögen men där Har ägarna Stängt, det är alldeles för otillgängligt, vem Vill gå 2 km från den ynkliga parkeringen vid 136:an med matsäck, ungar o badgrejer?
    Det är så typiskt Mörbylånga kommun – söder om Kastlösa är det plastrep o skyltar som gäller, när september kommer….
    Yes! Vi klarade ett år Till.
    Nu är hamnen muddrad!
    Tack för det!
    Det är väll några hundra båtturister som blev glada….
    Vi som bor Här Vill ha lite skatteåterbäring inte höjning som vi får när vi får ordna och betala vägunderhåll o gatubelysning själva.

  2. Bra sammanställning Eva.
    Du tar upp + och – , utom möjligen cykelleden.
    Visst upplevs Grönhögen som lite
    Vilda Västern under Juli o de flesta som kommer är bilburna.
    Jag hade hoppats på att det stora kalkbrottet i s Möckleby skulle avlasta Grönhögen men där Har ägarna Stängt, det är alldeles för otillgängligt, vem Vill gå 2 km från den ynkliga parkeringen vid 136:an med matsäck, ungar o badgrejer?
    Det är så typiskt Mörbylånga kommun – söder om Kastlösa är det plastrep o skyltar som gäller, när september kommer….
    Yes! Vi klarade ett år Till.
    Nu är hamnen muddrad!
    Tack för det!
    Det är väll några hundra båtturister som blev glada….
    Vi som bor Här Vill ha lite skatteåterbäring inte höjning som vi får när vi får ordna och betala vägunderhåll o gatubelysning själva.

  3. Bra sammanställning Eva.
    Du tar upp + och – , utom möjligen cykelleden.
    Visst upplevs Grönhögen som lite
    Vilda Västern under Juli o de flesta som kommer är bilburna.
    Jag hade hoppats på att det stora kalkbrottet i s Möckleby skulle avlasta Grönhögen men där Har ägarna Stängt, det är alldeles för otillgängligt, vem Vill gå 2 km från den ynkliga parkeringen vid 136:an med matsäck, ungar o badgrejer?
    Det är så typiskt Mörbylånga kommun – söder om Kastlösa är det plastrep o skyltar som gäller, när september kommer….
    Yes! Vi klarade ett år Till.
    Nu är hamnen muddrad!
    Tack för det!
    Det är väll några hundra båtturister som blev glada….
    Vi som bor Här Vill ha lite skatteåterbäring inte höjning som vi får när vi får ordna och betala vägunderhåll o gatubelysning själva.

Comments are closed.