Det kan löna sig att bli refuserad

Under årens lopp har många kända författare, konstnärer, musiker etc. blivit refuserade. Ett par exempel är Beatles, vars musik refuserades av skivbolaget Decca, Astrid Lindgren som fick Pippi Långstrump refuserat av Bonniers bokförlag, och impressionisterna som blev refuserade på konstsalongen i Paris när det begav sig. En sak har de gemensamt – de var alla banbrytande och nyskapande, och fick en enorm betydelse när de äntligen lyckades nå ut. Sen dess har deras verk inspirerat människor över hela världen.

Nyligen gick en inbjudan ut till alla konstnärer som blivit refuserade till Vårsalongen på Liljevalchs att delta i Salon des Refusés i sommar. Jag sökte och lyckades komma med. Invigning blir hela helgen fredag 1 juli – lördag 2 juli – söndag 3 juli med ett kulturellt festligt invigningsprogram som kommer att hållas utanför Båthallen från en liten scen.

Kanske tror du att de flesta konstverken som lämnats in till Liljevalchs blir refuserade p.g.a. att de anses undermåliga. Inget kan vara mer felaktigt. Naturligtvis finns det inte plats för alla, men den viktigaste anledningen är att verken helt enkelt inte passar in i den utställningsform som Liljevalchs vill visa upp.

Citat från Liljevalchs konsthallschef Mårten Castenfors angående Vårsalongen: “Vi säger inte att det vi valt ut till Vårsalongen är det bästa, men det vi valt ut anser vi håller god klass och passar in i den utställningsform vi vill visa.”

Salon des Refusés
Båthall 1, Galärvarvet
Kungliga Djurgården, Stockholm
1 juli – 2 oktober, 2011
Fr – Sö 11 – 17
Ti – To 11 – 20
www.bathall1.se

Jag kommer att vara med under invigningshelgen. Utställningen lovar att bli spännande i både bredd och djup med en sprakande kreativitet. Utställningen fortsätter ända fram till 2 oktober.

Under sommaren har jag dessutom soloutställningar, mitt i turiststråken under högsäsong, i natursköna Ydre, kulturstaden Eksjö och glasrikets Lessebo. Kan det bli bättre?

Klicka på bilden för att ladda ner pdf fil (116 kb)

Pressvisning sker de dagar jag hänger konsten:
Österbymo 14 juli
Lessebo 29 juli
Eksjö 8 augusti

Säsongens kurser handlar om inspiration och transformation:
Klicka på bilden för att ladda ner pdf fil (104 kb)

Följ via epost - alla inlägg

Similar Posts