| |

Olika sätt att stimulera inflyttning

Fritidsägarna kom redan i mars till Öland. De har stannat kvar. Många som jobbat på distans förhandlar nu med arbetsgivare hur de kan permanentera arrangemenget. De som tidigare varit här några månader av året har förlängt säsongen. Fler och fler upptäcker hur fint det är här på våren och hösten.

Borgholms kommun är på charmoffensiven. Barometern rapporterar i september att kommunen går ut med enkät till fritidshusägarna. “Nu satsar Borgholms kommun 150 000 kronor på en enkät som ska skickas ut till fritidshusägare i kommunen. Målet är att se om det finns intresse för att flytta till Öland permanent. – Vi gjorde en liknande enkät 2013 men då var det i samarbete med Mörbylånga kommun. Nu ser vi att det är dags igen eftersom vi hört från mäklare att intresset för kommunen har ökat, säger Ilko Corkovic. Trenden ska ha varit att fler fritidshusägare kommit tidigare i år. – Pandemin har nog gjort att många har valt att dra sig undan trängsel. I svaren på förra enkäten såg vi att flera är företagare och det kanske finns möjlighet för dem att flytta hit permanent och arbeta härifrån.”

Mörbylånga kommuns kommunikatörer satsar på video på Facebook. Kraftsamling Sydöland annonserar “Trött på storstaden?” och Andreas Johansson berättar om livet på landet för att stimulera inflyttningen. Senaste tillskottet heter Möt Stina. Jag hoppas jag lyckats få till länkningen till video, lite meckigt med Facebook.

https://www.facebook.com/kraftsamlingsydoland/posts/3704708042903415

https://www.facebook.com/watch/?v=532252294237317&t=2

https://www.facebook.com/watch/?v=855349111948141&t=0

Markägare i Ventlinge sätter helt enkelt upp en skylt. Av tre tomter är bygget redan igång på den första.

Sen jag började skriva är det flera som hört av sig. Vi söker en tomt, ett hus, en lägenhet. Störst intresse har det varit för Syrenvägen. Kommer gemensamhetsboendet igång på Nybovägen-Syrenvägen blir det även hus till salu. Bollplanen ligger högre än man tror, mina byggare bodde där i husvagn och trivdes jättebra. Så länge strandskyddet ligger som en våt filt vilar möjligheterna för Parboäng. Gamla ytongområdet är planeringen och möten igång, det kommer ta 2 – 3 år innan allt är klart. Hur många bostäder som kan byggas där återstår att se, verksamheterna måste ju ha utrymme. Ställplatserna ligger där och rekreationsområde behöver bevaras. Jag kan tänka mig att det blir något slags hotell, kanske med lägenheter. Nog rätt osannolikt att det blir tomter för villabebyggelse. Däremot skulle bostadsrätter/ägarlägenheter vara mycket åtråvärda. Att riva de gamla fabriksbyggnaderna skulle ge området ett enormt kosmetiskt lyft.

Det behövs ett sätt att fånga upp intressenter. Borgholms kommun har inflyttarlots. Mörbylånga kommun har kontaktinfo för näringslivsfrågor, annars hänvisas den sökande till Hemnet. En av de som sökt tomt i Grönhögen, för att flytta hit permanent och driva verksamhet, ringde kommunen för att höra om de kommer släppa några tomter. “Kommunen sa att det inte fanns någon detaljplan för kommande tomter. Vi undrade då om det fanns möjlighet att skriva upp oss på en tomtkö men det fanns inte sa dem. Om det skulle komma ut något skulle väl det läggas på Hemnet eller liknande.”

Följ via epost - alla inlägg

Similar Posts

12 Comments

 1. Eftersom jag i dag har cyklat kustvarvet S Möckleby-Torngård-Ottenby-S Möckleby kan jag berätta att jag sällan sett så många turister. Många i Ås, packat runt Kungsgården, ren sommartrafik på 136:an norrut från udden. Turistsäsongen tenderar nog att bli längre för vart år som går, husbilarna ökar dramatiskt i antal och fler och fler BORDE tänka över möjligheterna att flytta hit för gott.

  Enda negativa i dag: Under 41 kilometers cykling mötte jag inte en enda cyklist. Det är kanske läge för att anlägga en cykelled mellan fyrarna? 😉

 2. Eftersom jag i dag har cyklat kustvarvet S Möckleby-Torngård-Ottenby-S Möckleby kan jag berätta att jag sällan sett så många turister. Många i Ås, packat runt Kungsgården, ren sommartrafik på 136:an norrut från udden. Turistsäsongen tenderar nog att bli längre för vart år som går, husbilarna ökar dramatiskt i antal och fler och fler BORDE tänka över möjligheterna att flytta hit för gott.

  Enda negativa i dag: Under 41 kilometers cykling mötte jag inte en enda cyklist. Det är kanske läge för att anlägga en cykelled mellan fyrarna? 😉

 3. Jag observerade också det stora antalet besökare när jag tog en lunchrunda ute på Västra Mark. Jag tror en hel del av dessa besökare gärna skulle flytta hit, om de fick veta att det planeras för bostäder och verksamheter.

 4. Jag observerade också det stora antalet besökare när jag tog en lunchrunda ute på Västra Mark. Jag tror en hel del av dessa besökare gärna skulle flytta hit, om de fick veta att det planeras för bostäder och verksamheter.

 5. Jag sommarbor på Öland nära Stora Rör. Många höstar har jag stannat kvar tills löven fallit i början av november. Är jag här ensam och jobbar vill jag gärna komma ut någon gång om dagen, äta lunch och se lite folk. Tyvärr är utbudet av öppna restauranger mycket tunnsått på Öland. De som nu vill stanna på Öland kanske har andra matpreferenser än raggmunk. Lösningen för mig blir att åka in till Kalmar för att äta något annat än stabbig hantverkarmat eller buffeer.

 6. Jag sommarbor på Öland nära Stora Rör. Många höstar har jag stannat kvar tills löven fallit i början av november. Är jag här ensam och jobbar vill jag gärna komma ut någon gång om dagen, äta lunch och se lite folk. Tyvärr är utbudet av öppna restauranger mycket tunnsått på Öland. De som nu vill stanna på Öland kanske har andra matpreferenser än raggmunk. Lösningen för mig blir att åka in till Kalmar för att äta något annat än stabbig hantverkarmat eller buffeer.

 7. En fördel med att få fler permanentboende är att serviceutbudet blir jämnare, det finns underlag för att ha öppet året runt. Ju kortare säsong och ju högre topp för turistsäsongen, ju svårare är det för besöksnäringen att hålla liv i restaurangen med mera.

 8. En fördel med att få fler permanentboende är att serviceutbudet blir jämnare, det finns underlag för att ha öppet året runt. Ju kortare säsong och ju högre topp för turistsäsongen, ju svårare är det för besöksnäringen att hålla liv i restaurangen med mera.

Comments are closed.