Inköp ger ringar på vattnet

Picture

Jag tycker det är spännande att ställa ut även i mindre kommuner, där personalen visar stort engagemang och har ett starkt intresse för konst. Tidigare har jag haft äran att ställa ut i Ydre, Vara och Lessebo. Det är så roligt att höra publikens reaktioner och tankegångar, vad de ser i min konst, vad de upplever. Jag tror starkt på en levande landsbygd och är själv ingen storstadsmänniska. Jag hämtar en stor portion av min inspiration från naturen och universum.

Nu är utställningen i Årjäng avslutad och kommunen har köpt in en av mina konstverk, som ni ser på bilden till vänster:

B230 61x61cm 24×24″ Akryl på duk ©2009 Eva Dillner

För det första är det jätteroligt att vara representerad i ännu en offentlig samling. Någonstans i kommunens lokaler kommer den att hängas, kanske i en skola, ett äldreboende eller i ett konferensrum.

För det andra stärker det förstås CV:n och det kan vara viktigt när man söker stipendier, utställningar och andra uppdrag.

Men det ger också IV poäng.

Musiker har STIM, författare får royalties och konstnärer får IV, Individuell Visningsersättning. För all konst som köpts in av offentliga pengar, det vill säga av landsting, stat eller kommun, erhålls poäng till konstnären för varje verk. Varje år räknas poängen ihop och om man har tillräckligt mycket offentlig konst ute i bygderna får man ersättning. Det är en statlig ersättning som administreras av BUS, Bildkonst Upphovsrätt i Sverige. För 2012 varierade utbetalningarna från 500 kronor till 42 tusen kronor. Av någon anledning ger offentliga utsmyckningar större poängvikt än små inköp, så att det som redan är stort blir större. Från mitt perspektiv är det lika viktigt att en liten kommun köper in konst som att ett stort projekt sätter på sig spenderbyxorna. Jag skulle hellre se en jämnare poängfördelning. Det snackas mycket om levande landsbygd, så låt oss då se till att gynna konstnärer som vågar satsa på de mindre orterna. IV betalas ut varje år och är en livslång ersättning. Men allt eftersom nya verk kommer in i systemet sjunker poängen för de som redan är i systemet. Just nu driver ett flertal konstnärsorganisationer en kampanj för att öka IV budgeten.

Vill du veta mer om hur verkligheten ser ut för oss yrkesverksamma konstnärer så kan du följa utkastet till min nya bok Lever du på din konst? på hemsidan www.divinedesign.nu. En bok för alla konstintresserade, kommer i tryck, och som digital e- och ljudbok, mot slutet av 2013.


Följ via epost - alla inlägg

Similar Posts