Uteplatser & spaljéer

Under tiden jag byggde huset höll jag bloggen uppdaterad. Visserligen har jag fotat en hel del, allt eftersom trädgården växt fram, men bilderna behöver sållas och sorteras innan de hamnar här. Nu har jag i alla fall tagit mig i kragen och valt ut bilder från anläggandet av uteplatser. Det tar lite tid att bo in sig, och fundera, hur ska jag göra? Många väljer trädäck för altan, men det kräver en hel del underhåll och blir halt som attan. Med byggaren diskuterade jag gjuten platta likt den huset står på, men det kändes för monokromt för mitt färgsinne. Vid anläggande av gräsmattan passade vi på att lägga grusgångar runt huset och grusad infart för bilen. Stenen kommer från Grönhögens kalk, som även förser brodern på Ölands Stenmontage med kalkstensplattor. Jag funderade länge och väl innan jag bestämde mig. Det var gruset runt huset, som skiftar i grått, rosa, rött och gulbeige, som fick mig att välja samma sten till altanerna. Färgerna harmonierar så väl med huset och omgivningen och materialet är så lokalt det bara går. Visst blev det fint? Den naturliga kalkstenen är så vacker och levande. Inget kratsa mellan plattorna. Underhållsfritt och behöver aldrig bytas.

Gräsmattan framför friggeboden har blivit en favorit som uteplats. Oftast lä, och skugga från björken fram till eftermiddagen. Det är ju viktigt att allt matchar, inte bara färgen men även storleken på gruset. Tala om service, leverans av prov på gruset levererades av Grönhögens kalk. Finemang! Och så bästa grävaren Hans Nordborg fixade till själva uteplatsen. Supernöjd 😊.

Man blir kanske lite tossig av att flytta till odlingszon 1 efter att ha kämpat med zon 4-5. Härnere är möjligheterna så mycket mer, och klätterväxter som vindruvor, blåregn och kiwi stod på önskelistan. Nästa projekt, spaljéer. Med tips från grannen anlitade jag Alvaret Bygg, från Kvinnsgröta. Spaljé vid friggeboden, runt transformatorstationen och en förankrad trottoarpratare. Det gäller att ha koll på var alla kablar ligger i marken, ledningskollen är en fantastisk tjänst som kommer ut och markerar. Gissa om jag är nöjd!

Följ via epost - alla inlägg

Similar Posts