Pirrigt med bara en vecka kvar

Dela

Ju närmare kontrollbesiktning, ju mer aktivitet. Det händer oerhört mycket på slutet. Det beror ju lite på entreprenören. I Facebookgruppen ser man stor variation. Entreprenörer som ligger i fas med leveranserna och gör färdigt allt efterhand. Många verkar ligga steget efter, ungefär som svenska vårdköer, där man flyttar runt folk och material för att komma åt det mest brådskande just nu. Sen har vi problemprojekten, där det inte blir klart i tid, man anlitar underleverantörer man inte har koll på osv. Jag är glad att jag har duktiga och kunniga hantverkare, men har noterat att när det är gott om tid, då skickas de på annat. Det blir svårare att hålla ordning, det blir mycket flytta runt med risk för skador, färdiga ytor står helt oskyddade och man tvingas jobba runt saker som egentligen skulle ha varit installerade.

Under veckan har jag betat av lite på mina checklistor: beställt vattenmätare, uppdaterat försäkringar, beställt soptunna och trädgårdskärl. Elabonnemang tecknade jag i våras, det fanns ju redan el till friggeboden. Grovplanering för trädgården gjorde jag för ett bra tag sen och beställde en del buskar och träd. Nu står de och väntar på plantering. Men först måste vi göra i ordning och så gräsmatta. Än så länge ligger ställningar i vägen, och nästa vecka sätter de upp balkongen. Men sen…

Med huset kommer smala fönsterbänkar även till köket. Kunden får välja om de hellre vill installera kakel. Efter att ha läst skötselråden för natursten – se nedan – var beslutet lätt. Alltför stor risk att någon hjälpsam gäst torkar av fönsterbänken eller ställer en kaffekopp på ytan. Kakel till köket hade jag valt Dekora Bistrot Crux Taupe i halvsten, för att harmoniera med övriga fönsterbänkar, entrégolv, bänkskiva och övriga detaljer. Man vill ju ha en viss variation mellan plattorna, så att helheten blir mer levande. Första intrycket var åh nej vad mörkt det blev. Det var stor variation mellan paket, en mest ljusa (som i stort sett är allt som visas när man tittar i katalog, butik eller söker på nätet) nästa mest mörka. Efter en sömnlös natt gick jag ut och tittade igen. Då såg det helt annorlunda ut, helheten blev riktigt snygg, om än lite mörkare än jag tänkt. Å andra sidan blir det en bättre kontrast till bänkskivan, hade alla plattor varit ljusa hade helheten blivit för mesig. Magiskt hur färger upplevs så olika. Att det blir helt rätt fast man tror först det blir fel.

På entréplan har man hunnit med att lägga parkettgolven, i köket är har man kommit långt, innerdörrar och foder installerade, trösklar till tvätt och bad (någon hade missat att beställa våtrumströskel). Golvlister i plast i garage, viktigt så att eventuellt vatten från bilen inte sugs upp i gipsväggarna. Plattsättaren har satt kakel i köket (återstår en vägg) och gjort helt klart i bad och dusch. Ordinarie vvs-are har varit sjukskriven så en kollega från Kalmar ryckte in. Det är inte helt lätt att gå in halvvägs i någon annans jobb, det tar lite tid innan man orienterat sig och ser vad som som återstår. Det är ju rätt mycket vvs med vatten, avlopp, kranar och inte minst hela värmeanläggningen. Det ligger många slangar i ett vattenburet värmessystem. Elektrikern drar ledningar för glatta livet och sätter kontakter och dosor.

Äntligen har man satt ihop trappan och lyft den på plats. Det återstår att förankra den ordentligt och sätta ledstänger. Det blir så ljust och vackert med en öppen trappa, luftigt och fint, och supernöjd med färgvalet vitlaserad. Ännu en äntligen är balkongen, plintarna gjutna så de kan lyfta den på plats nästa vecka. Balkongräcket ska även målas.

Nästa vecka är det kontrollbesiktning, kl 10 torsdag 24 oktober. Då skall allt vara klart som ingår i totalentreprenaden med LB-Hus, eller rättare sagt Svensk Husproduktion, och huset skall vara helt driftsatt med vatten, el och värme. Jag beställde även en besiktnig av utomhusmåleriet, där ingår även friggeboden, som sker i samband med kontrollbesiktningen. Nästa vecka ska de sju garderoberna levereras och byggas in. Vi väntar fortfarande på besked från Elitfönster om de reklamerade fönsterkasetterna.

Följ via epost - alla inlägg

Similar Posts