SHEN-terapi & lomi-lomi

Mellan målandet och skrivandet har jag tidigare tagit emot klienter för SHEN-terapi. Sidan finns kvar för den som är intresserad av min bakgrund till min skapande verksamhet.

 • SHEN-terapi är en vetenskapligt baserad healingmetod, eller biofältsterapi, som förlöser spänningar i kroppen för bättre emotionell och fysisk hälsa. Den ger goda resultat för diffusa symtom utan medicinsk eller psykiatrisk orsak. Som ett komplement till skolmedicinen ger den också snabbare läkning vid brännsår, olyckor, operationer och idrottsskador. Metoden kan beskrivas som en kombination av Rosen, Gestalt och healing, eller psykoterapi för kropp och själ. Det är en av de effektivaste terapierna för djupare trauman som jag har träffat på.
 • Hawaiiansk Lomi-Lomi Massage. Behandlingen är mjuk och böljande, skön och behaglig, avslappnande, löser upp muskelspänningar, ger djupare vila, ökat välbefinnande och mer livsenergi. En helkroppsmassage längs energibanorna ger näring åt kropp & själ. En naturlig del av en serie terapisessioner.

Artiklar

Terapeutens krokiga väg...

Hösten 1990 var jag utbränd. När jag blev friställd våren 1991 började jag studera terapi och personlig utveckling för min egen skull. Jag lärde mig hitta tillbaka till livet och är mestadels utbildad av pionjärer inom branschen i USA och Europa. Tidigare arbetade jag i USA och Frankrike med resultatinriktad projektledning och organisationsförändringar där medarbetare fick större inflytande och ansvar. Jag är i grunden civilingenjör. Sammanlagt motsvarar mina studier av alternativa terapier en högskoleexamen i ämnet. Företagsnamnet Divine Design betyder gudomlig plan, eller naturlig lösning. Inspirationen kommer från böcker av Florence Scovel Shinn och Emmet Fox. 

 

SHEN-terapi är en vetenskapligt baserad healingmetod, eller biofältsterapi, som förlöser spänningar i kroppen för bättre emotionell och fysisk hälsa. Metoden kan beskrivas som en kombination av Rosen, Gestalt och healing, eller psykoterapi för kropp och själ. Det är en av de effektivaste terapierna för djupare trauman som jag har träffat på. 2002 sprack Shen-organisationen så nu finns det även Kairos. Utbildningen till terapeut tar minimum 2-3 år av inre arbete, kurser och klientbehandlingar under vägledning av mentor.

 • 1991-1993, 1997-2002 SHEN-terapeut och lärarutbildning, USA & Europa
 • ledare SHEN and beyond… Retreats. Turkiet 2010, Irland 2011

Hypnosterapi & Regressioner är andra metoder som når djupare medvetande för att förlösa känslor, uppleva tidigare liv eller få själskontakt mellan liv. Hypnos är ett naturligt tillstånd vi passerar igenom mellan sömnen och uppvaknandet, helt enkelt en djupare nivå än meditation. Man är djupt avslappnad men kan tala och höra.

 • 1992 Certifierad hypnosterapeut American Institute for Transpersonal Hypnotherapy/NLP© en radikal syntes av österländska och västerländska perspektiv och tekniker tillämpad i hypnosterapins konst och vetenskap. Studerade med Jack Elias, författare av den internationellt prisade boken "Finding True Magic:Transpersonal Hypnotherapy/NLP."
 • "Resan" av Brandon Bays har samma syfte som Shen-terapin, men använder en annan teknik, mer lik hypnos och NLP. En viktig nyckel i Resan är kontakten med ditt allra innersta, din andliga källa.
 • 1992 Skapa din Framtid workshop m/Tad James (NLP). Boken "Time Life Therapy" av Tad James är en av de bästa böckerna jag läst om hypnosterapi och NLP.
 • 1992 Hawaiiansk livsfilosofi Huna är närbesläktat med både hypnos och NLP. Huna är en av de äldsta livsfilosofiska traditionerna som hållits levande genom tiderna.
 • 1999 Hawaiiansk Lomi-Lomi Massage, Annika Undeborn. Behandlingen är mjuk och böljande, skön och behaglig, avslappnande, löser upp muskelspänningar, ger djupare vila, ökat välbefinnande och mer livsenergi. En helkroppsmassage längs energibanorna ger näring åt kropp & själ. En naturlig del av en serie terapisessioner.
 • "Lär av dina tidigare liv" av Sylvia Browne beskriver regressioner till tidigare liv. Hennes metodik ger utmärkta resultat när man vill utforska sambanden i nuvarande relationer och förlösa karmiska band.

Livsvägledning är ett brett ämne som kan handla om livsuppgift, intuition, NLP, astrologi, Myers-Briggs, ledarskap mm

 • 1994 - 1996 Gemstone Therapy var för mig en intensivkurs i att lyssna och lita till min intuition, att lära mig släppa taget så att jag inte behövde ha full koll. Jag lärde mig att jag inte behövde veta i tankarna innan jag gjorde något. En av mina kurskamrater var Daenin Tejeda
 • 1995 - 1997 Livsvägledning med Janene Jurgensen & Merrill-Jan McGee. Jag både medverkade och ledde en grupp som utforskade ämnet livsuppgift.
 • 1997 Personlig närvaro med Jane Hundley var en djup process ner i min mest bejakande personliga sanning och min mest begränsande tanke. Jane studerade frigörande andning med Sondra Ray och hennes processer har mycket gemensamt med NLP.
 • Jag höll på i flera år med Bachs blomsterdroppar. Energimässigt fungerar de likt gemstone therapy.

Meditation Måste man sitta med benen i kors och se ut som en guru? Absolut inte! Man kan sitta på en helt vanlig stol. Meditation är ett helt naturligt medvetandetillstånd vi passerar igenom när vi vaknar och somnar. Meditation kan hjälpa dig att slappna av, bli mer medveten, få bättre kontakt med dina känslor, vara mer närvarande i nuet, bli mer fokuserad och mindre stressad. Det finns många olika sätta att meditera, och under resans gång kommer vi att prova på olika metoder så att du kan hitta ”din” metod. Vi tränar att meditera med och utan musik, att fokusera på andningen, guidade meditationer, enkel vippassana, andnings- och rörelseövningar, kroppslig avslappning, begrepp- och sinnesmeditation.

 • 1991-1993 Meditation och Personlig Utveckling med Joan insui Giehl (Life Energy Fundamentals). Meditation, livsenergins grundprinciper, lyssna på ditt inre & mental, fysisk, känslomässig och andlig närvaro. Sedan 1991 mediterar jag 20 minuter varje dag. Upplevelsen av bestående förändring genom mediatation kommer efter 1000 dagar, dvs tre år.

Meditation i Ton Att sång kan påverka hälsan upptäckte munkarna i ett Benedictinekloster. En ny abbot tyckte det var onödigt för munkarna att ägna sig åt att sjunga sex till åtta timmar om dagen, och inställde sången. Snart därefter blev munkarna trötta och deprimerade. Den ena experten efter den andra kom för att hjälpa munkarna bli friska igen, men rådde ingen bot på det. Till sist blev Dr. Tomatis tillfrågad, som genast insåg att det var just sången som hade gett den laddning de behövde för att arbeta tjugo timmar om dagen. När de återupptog sin dagliga Gregorianska sång, blev de snart pigga och friska. Meditation i ton handlar inte om att bli munk, men om att slappna av, ha roligt och lära dig något nytt. Vi leker med toner som finns inom dig och du får lära dig chakratoner, andnings- och rörelseövningar, tonhealing, att sjunga affirmationer, turbo-kramar och HU-sång. HU är en gammal tibetansk chant som fungerar som själens stämgaffel. Övningarna hjälper dig att finna din röst och komma i bättre kontakt med dig själv, balanserar hjärnhalvorna, fördjupar andningen, gynnar förmågan att vara helt närvarande i nuet och stärker immunsystemet.

 • 1994 - 1998 var jag med i ett flertal grupper som praktiserade tonhealing, bl a Sound Healers of Washington & Mute Stones Shall Sing med Marline Lesh & Awakening Voice med Diana Nielsen. Dessutom studerade jag andnings- och rörelse-övningar för personlig närvaro utvecklad av Jane Hundley samt Chi Yi/Art of Breathing utvecklad av Nancy Zi

Frigörande Dans är det mest naturliga sättet att dansa till musik och rytmer från hela världen. Kanske du hört talas om de fem rytmerna av Gabrielle Roth? Det är bara en del av den livsbejakande frigörande dansens magi.

 • 1999 - 2002 Frigörande Dans med Karin Swanström och självgående grupp med Anne Swahn
 • Vidareutbildning med Ingela Moser & Karin Swanström
 • 2016 & 2017 Workshops med Berit Hauge, i särklass den bästa ledaren jag dansat med. 2009 var jag en längre resa på Maui och dansade med några av de bästa Gabrielle Roth utbildat. Även det var magiskt.

Måla i nuet handlar om att släppa taget och låta den kreativa processen ske, att släppa kontrollen och gå in i vad det än är som vill hända. All min träning kommer med i måleriet - jag släpper loss känslorna, låter livsenergin spraka med frigörande dans, jag mediterar och andas så att flödet är med i måleriet. Tack vare SWEA Art hittade jag äntligen hem i begreppet Abstrakt expressionism, där både känslor och andlighet spelar en betydande roll.

 • 2000 Vedic Art Anita Lindström
 • 2001 - 2007 Självgående grupp med Kristina Thurén
 • Vidareutbildning med Curt Källman & Rinnie Crossler

SHEN-terapi

texten kommer från boken Våga Leva, som jag skrev 2006

 

Beroende på var man letar kan man finna lite olika betydelser för Shen. I Kina representerar Shen medvetande, psyke, ande, mind (vi har ingen bra översättning av detta begrepp). Shen finner man också i de egyptiska hieroglyferna, där det står för gudomligt beskydd, evighet. Symbolen härstammar från Mesopotamien, där den var ett tecken för gudomlighet. Jag studerade Shen-terapi i USA, Storbritannien och Norge. Grundaren Richard Pavek hävdade att SHEN stod för Specific Human Energy Nexus.

 

Under mina inre resor har jag minnen av Shen från forna Egypten. Många av dem som jag träffat i nutid var med då också. När jag kom i kontakt med terapimetoden 1991 kändes energiflödena bekanta och självklara. Det är så med det vi sysslat med i tidigare liv. Vi kommer ihåg, kroppen minns, om vi inte stör den för mycket med att gå upp i huvudet. Huvudet är bra att ha men i dagens samhälle har den inte bara fått huvudrollen utan i många fall ensamrollen. Det krävs en hel ensemble för att bilda en helhet.

 

... läs mer i boken Våga Leva